Kappes, Himmel un Ääd

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Kappes, Himmel un Ääd
Kappes_Himmel_un___d.JPG
ok 10 dużych liści młodej kapusty, albo kapusty włoskiej.
800 g ziemniaków
1 kg jabłek
200 g cukru
100ml białego wina
garść mięty
30 g masła
ok 200 ml śmietany

1.Ziemniaki obieramy, gotujemy, następnie przeciskamy przez praskę i chłodzimy.
2.Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy pestki i kroimy 1 cm kostkę. W garnku rozgrzewamy wino i cukier dodajemy pokrojone jabłka i dusimy na wolnym ogniu przez 12 minut. Następnie podnosimy znacznie temparaturę w celu wyporowania płynu z garnka. Jabłka studzimy.
3.Liście kapusty mocno blanszujemy ( tak by były miekkie). W zależności od kapusty: 10 minut przy normalnej kapuście, 4 minuty przy włoskiej kapuscie.
4.Ostudzone ziemniaki i jabłka wraz z posiekaną miętą mieszamy przy okazji soląc do smaku.
5.Powstałe nadzienie zawijamy w kapuścianych listkach (tak jak przy gołąbkach) i układamy w żaroodpornym natłuszczonym masłem naczyniu. Polewamy to wszystko śmietaną (2/3 wysokości) .Smarujemy delikatnie masłem i posypujemy cukrem.
6.Zapiekamy w piekarniku w temp 200 stopni przez 25 minut.
Kapusta.JPG
Ps. W orginalnym przepisie jabłka zostają rozgotowane na mus jabłkowy, jednak w moim wykonaniu starałem się by zachowały się w kawałkach.
 

Załączniki

  • Kappes_Himmel_un___d.JPG
    Kappes_Himmel_un___d.JPG
    390.5 KB · Wyświetleń: 0
  • Kapusta.JPG
    Kapusta.JPG
    66.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Czyli w ogólnoniemieckiej pisowni Himmel und Erde - Niebo (jabłko) i Ziemia (kartofel).
icon_smile.gif


Twoja wersja w kapustą jest interesująca, niczym wege - gołąbki.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Oczywiście ze jest to jeden z klonów popularnego " nieba i ziemi " ,ale zmiana polega ,że jest słodki, zawijany w kapustę i podawany jest w Kolonii. Może trochę przesadziłem z cukrem, ale moja porcja zawiera podwójną ilość ziemniaków i jabłek jak w orginale.
Przepis pochodzi z http://xn--einfachkstlich-2pb.com/archives/1340
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: