Bułgarska jajecznica*

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,280
3,521
113
Bułgarska jajecznica

Źródło - Beata Lipov "Bułgaria na talerzu"

Składniki:
4 papryki
cebula
4 pomidory
8 jajek
250 g sera feta
czubryca
olej

Wykonanie:
Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać.
Pomidory obrać ze skórki i również posiekać.
Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodac papryki i dusić pod przykryciem 10 minut.
Dodać pomidory i smażyć jeszcze 5 - 7 minut, tym razem bez przykrycia.
Wbić jajka, dodać pokruszony ser i czubrycę.
Smażyć, często mieszając, aż jajka się zetną.
Podawać od razu z pszenną bułką.

Moja wersja:
Tym razem zrobiłam wersję uproszczoną, dodając do cebuli smażoną z pomidorami paprykę ze słoika.
Do jajek dolałam nieco mleka, by były bardziej puszyste.
W moim rodzinnym domu robiło się ją często, oczywiście bez niedostępnej w tamtych czasach fety.
Polecam - po prostu pychota.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: