Łopatka pieczona z jabłkami*

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Łopatka pieczona z jabłkami

_opatka_z_jab_kami.jpg

-1 kg łopatki wieprzowej

-3 dkg soli

-jabłka

*Mięso solimy z obu stron i zostawiamy na dobę w chłodnym miejscu, następnie do naczynia z mięsem dolewamy letniej wody i czekamy pół godziny.

*Zlewamy wodę i wkładamy mięso do blachy.

*Jabłka obieramy i kroimy w grubsze plastry ,a następnie obkładamy nimi całą łopatkę.

*Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około dwóch godzin (jeżeli kawałek mięsa jest mniejszy to pieczemy krócej, a jeżeli większy to dłużej).

Jabłka nie powinny się spalić.

Ja przed pieczeniem nacieram mięso majerankiem.


Nadbużańskie smaki-przepis M.K.Sarnackiej.
 

Załączniki

  • _opatka_z_jab_kami.jpg
    _opatka_z_jab_kami.jpg
    21.3 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator: