Śledzie malinowe*

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,728
1,117
113
Śledzie malinowe
250 g płatów śledziowych lekko solonych ( opłukać, nie moczyć! muszą być „za słone”!)
1 mały burak, ugotowany w całości
1 słoiczek 200 g malin ( w syropie lub kompotu malinowego – owoce musza być miękkie, szczytem rozpusty są maliny rozmrożone; ok. 3 łyżek[ja nabyłam w Lidlu słoik malin w syropie i zużyłam część zawartości])
4-5 łyżek octu malinowego , a superancko będzie dodać 30 g nalewki malinowej
2-3 łyżki oleju z pestek winogron ( może być inny, byle bezsmakowy i bezwonny)
Buraka należy po obraniu pokroić w zapałkę.
Śledzie pokroić w paski 1- 1,5 cm.
Wymieszać wszystkie składniki w misce, włożyć do słoika i do lodówki na 48 godzin.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: