Śledzie z za'tarem*

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,728
1,117
113
Śledzie z za’atarem
250 g śledzi płatów lekko solonych ( tylko umytych, powinny być dość słone)
sok z cytryny
oliwa z oliwek extra vergine
za’atar ( ok. 4 łyżek)
Śledzia kroić w kawałki ca 2 cm, układać warstwami w słoiku przesypując za’atarem, skrapiając cytryną i oliwą. Odstawić do lodówki na 48 godzin.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,280
3,521
113
Zrobiłam, czekam, aż przejdą smakiem.


EDIT:
Dobre!
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,280
3,521
113
Połowę już zjedliśmy, a resztę postanowiłam przerobić "po polsku" - dodałam dużo posiekanej, lekko posolonej cebuli*
i kiszonego ogórka. Bardzom ciekawa eksperymentu.




* bo przecież wiadomo, że ze śledzia najlepsza jest cebula.
icon_wink.gif



EDIT:

_ledzie_z_zaatarem.jpg

Pyszne były!
 

Załączniki

  • _ledzie_z_zaatarem.jpg
    _ledzie_z_zaatarem.jpg
    91.1 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator: