Sernik kokosowo - ananasowo - dyniowy

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,376
3,653
113
Sernik kokosowo - ananasowo - dyniowy
z czekoladą


tortownica o średnicy 24 cm

Spód:
70 g roztopionego masła
125 g pokruszonych herbatników (u mnie maślane i Digestive)
6 łyżek wiórków kokosowych

Masa serowa:
250 g masy kajmakowej o smaku kokosowym
2 łyżki słodkiej śmietanki (u mnie porcjowana śmietanka do kawy)
1 szklanka "śmietanki" kokosowej
1 1/2 szklanka wiórków kokosowych
500 g sera śmietankowego Delfiko
250 g twarogu sernikowego Hej!
1/2 szklanki musu ananasowego (uzyskanego ze zmiksowanych ananasów z puszki)
1/2 szlanki musu z pieczonej dyni
2 łyżki rumu
2 łyżki likieru kokosowego
1 łyżka domowej esencji waniliowej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki maizeny (mączki ziemniaczanej/ skrobi z tapioki)
2 lyżki mąki pszennej
4 jajka

dodatkowo - tabliczka czekolady z nadzieniem o smaku rumowo - kokosowym plus dwie łyżki słodkiej śmietanki
ananasy z puszki
bita śmietana do dekoracji
mokre opaski z gazet do pieczenia

Wykonanie:
Nastawić piekarnik na 190 stopni C.
Wymieszać składniki spodu, ugnieść na dnie tortownicy, wygładzić, piec 9 - 10 minut, schłodzić.
Zwiększyć temperaturę piekarnika do 250 stopni C.
W międzyczasie podgrzać w mikrofalówce masę kajmakową ze śmietanką, wymieszać (a nawet zmiksować blenderem), by pozbyć się ewentualnych kryształków cukru.
Delikatnie otworzyć puszkę mleka kokosowego, zdjąć z wierzchu szklankę "śmietanki". Podgrzać ją w rondelku. Dodać wiórki, wymieszać.
Dodać do masy kajmakowej razem z pozostałymi składnikami masy serowej. Wymieszać, nie miksować.
Roztopić w mikrofalówce czekoladę ze śmietanką, wymieszać. Dodać do niej dwie szklanki masy serowej, dokładnie wymieszać.
Na podpieczony spód wyłożyć pokrojone cząstki ananasów (część zostawić do dekoracji), wylać jasną masę serową, a na wierzch - wyłożyć łyżką "łaty" z ciemnej masy serowej. Lekko wymieszać patyczkiem.
Tortownicę z ciastem ustawić na blasze, owinąć jej boki mokrymi opaskami z gazet. Kilka łyżek wody wylać na blachę.
Piec 8 minut w temperaturze 250 stopni, potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze ok. 40 - 45 minut w 160 stopniach (aż boki będą ścięte, a środek lekko drżący). W trakcie pieczenia można dolać kilka łyżek wody na blachę w celu stworzenia łaźni parowej.
Gotowe ciasto wyjąć na ażurową kratkę, ostudzić, zdjąć obręcz tortownicy, wstawić do lodówki na 12 godzin.
Przed podaniem można udekorować rozetkami z bitej smietany i cząstkami ananasów.

sernik_kokos_ananas_dynia_czekolada.jpg

sernik_kokos_czekolada.jpg
 

Załączniki

  • sernik_kokos_ananas_dynia_czekolada.jpg
    sernik_kokos_ananas_dynia_czekolada.jpg
    85.2 KB · Wyświetleń: 1
  • sernik_kokos_czekolada.jpg
    sernik_kokos_czekolada.jpg
    78.5 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,376
3,653
113
No masz ci los, zapomniałam o najważniejszym składniku.
icon_biggrin.gif
icon_redface.gif

Już dopisuję...
Dzięki za czujność!
anbetung.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Ale szybka jesteś
icon_smile.gif


A jak smakuje takie połączenie (kokos, ananas, dynia)? Czuć dynię?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,376
3,653
113
Dyni nie czuć, daje tylko słoneczny kolor.
Kokos jak to kokos, smakuje kokosowo, a ananas dodaje świeżości i lekkości.
Mojemu dzieciowi bardzo smakuje, właśnie wziął dokładkę.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: