IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Pasteis de Bacalhau, czyli coś z kuchni portugalskiej
europa112
post 29 Nov 2011, 11:46
Post #1


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.223
Dołączył: 28-October 04
Skąd: Dortmund
Użytkownik nr: 140



Pasteis de Bacalhau

Załączony plik  Pasteis_de_Bacalhau.JPG ( 178.9K ) Suma pobrań: 1


500g solonego dorsza (sztokfisza) moczonego 48 godzin w wodzie
500g ziemnaków
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
3 jajka
sól i pieprz
50g masła
olej do smażenia.

1. Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę i ochłodzić.
2. Rybę ugotować w wodzie (10 minut). Ostudzić, obrać z ości i podrobić na drobne kawałki.
3. Czosnek zmiażdzyć.
4. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle na złoty kolor, dodać kawałki ryby, czosnek i jeszcze podsmażać 3 minuty. Ostudzić.
4. Rybę , ziemniaki, jajka ,posiekaną pietruszkę oraz pieprz wymieszać na gładką masę . Wrazie czego dosolić do smaku. Formować przy pomocy 2 łyżek zgrabne podłużne kluski i smażyć na głębokim ogniu z wszystkich stron. Odsączyć na bibule.

Ps. W razie braku sztokfisza można użyć dorsza, ale wskazane jest dodanie paru filecików anchois.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
A.S.
post 29 Nov 2011, 12:29
Post #2


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.044
Dołączył: 6-January 07
Użytkownik nr: 2.980



Polecam, bardzo smaczne, proste i jesli dobrze usmazone nie chlona wiele tluszczu. Tutaj to numer 1 wsrod przystawek, albo podane do obiadu z surowka i ryzem na sypko.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 30th July 2014 - 08:00