- Sty 7, 2011
- 23
- 0
- 0
SKŁADNIKI
8 płatów śledziowych solonych
2 duże cebule
200g ketchupu
100 ml szklanki oleju
kilka ogórków konserwowych( ja daję 4 duże)
2 łyżki ziół prowansalskich( może być więcej)
2 łyżki musztardy sarepskiej
Śledzie wymoczyć, odsączyć i pokroić w paski, ok.1,5cm.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
W garnku wymieszać ketchup z musztardą, dodać zioła, podgrzewać i stopniowo dodawać cebulę z olejem, na koniec wszystko zagotować i ostudzić.
Do ostudzonej zalewy dodać śledzie i pokrojone w drobną kostkę ogórki, wymieszać
Można jeść już następnego dnia, ale postoją również dłużej. Ja robiłam już dziś na wigilię.
Zdjęcie wygląda tak sobie, ale naprawdę polecam, bo smakują rewelacyjnie!!!
8 płatów śledziowych solonych
2 duże cebule
200g ketchupu
100 ml szklanki oleju
kilka ogórków konserwowych( ja daję 4 duże)
2 łyżki ziół prowansalskich( może być więcej)
2 łyżki musztardy sarepskiej
Śledzie wymoczyć, odsączyć i pokroić w paski, ok.1,5cm.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
W garnku wymieszać ketchup z musztardą, dodać zioła, podgrzewać i stopniowo dodawać cebulę z olejem, na koniec wszystko zagotować i ostudzić.
Do ostudzonej zalewy dodać śledzie i pokrojone w drobną kostkę ogórki, wymieszać
Można jeść już następnego dnia, ale postoją również dłużej. Ja robiłam już dziś na wigilię.
Zdjęcie wygląda tak sobie, ale naprawdę polecam, bo smakują rewelacyjnie!!!
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: