Śledzie Elżbiety*

gosia5

Member
Sty 7, 2011
23
0
0
SKŁADNIKI

8 płatów śledziowych solonych
2 duże cebule
200g ketchupu
100 ml szklanki oleju
kilka ogórków konserwowych( ja daję 4 duże)
2 łyżki ziół prowansalskich( może być więcej)
2 łyżki musztardy sarepskiej


Śledzie wymoczyć, odsączyć i pokroić w paski, ok.1,5cm.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
W garnku wymieszać ketchup z musztardą, dodać zioła, podgrzewać i stopniowo dodawać cebulę z olejem, na koniec wszystko zagotować i ostudzić.
Do ostudzonej zalewy dodać śledzie i pokrojone w drobną kostkę ogórki, wymieszać

Można jeść już następnego dnia, ale postoją również dłużej. Ja robiłam już dziś na wigilię.

Zdjęcie wygląda tak sobie, ale naprawdę polecam, bo smakują rewelacyjnie!!!
 

Załączniki

  • wszystkie_z_KODAKA27.11.11_044.jpg
    wszystkie_z_KODAKA27.11.11_044.jpg
    85.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: