Sabzi polo*

kremlinek

Member
Gru 21, 2011
54
0
0
Jednym słowem: pycha! Mój ukochany ryż
icon_smile.gif
. W sklepach bliskowschodnich można kupić gotową mieszankę ziół i wtedy nie trzeba już nic szatkować
icon_smile.gif
przyznaję, że czasami korzystam z tej formy.

Składniki:

2 szklanki ryżu basmati
4 szklanki wody
0.5 szklanki posiekanego szczypiorku
0.5 szklanki posiekanego kopru
szklanka posiekanej natki pietruszki
szklanka posiekanej kolendry
3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
łyżka masła
2 łyżki śmietany lub jogurtu
szczypta cynamonu
odrobina szafranu (tyle co na czubek małej łyżeczki)
sól


1. Gotujemy ryż z solą i wodą.
2. Poszatkowane zioła i czosnek smażymy na maśle (na małym ogniu). Dodajemy cynamon.
3. Ugotowany ryż przekładamy na patelnię. Dodajemy śmietanę. Mieszamy.
4. Szafran rozcieramy z cukrem. Dodajemy do niego gorącą wodę. Mieszamy. Kiedy woda będzie pomarańczowa dodajemy ją do ryżu.


DSC00617%20(2).JPG


Na zdjęciu: sabzi polo z zapiekanym indykiem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: