Javaher polow*

kremlinek

Member
Gru 21, 2011
54
0
0
Ryż jest tak pełen smaku i aromatów, że podajemy go z najprościej przyrządzonym kurczakiem.
Wygląda prześlicznie. Smakuje inaczej niż znane nam polskie potrawy, ale jeśli ktoś lubi egzotyczne smaki, to na pewno będzie mu smakować.
Wiem, że część składników jest trudno dostępna w Polsce. Można zawsze spróbować kupić w sklepach internetowych. W UK wszystkie składniki są dostępne w sklepach bliskowschodnich i śródziemnomorskich.

Do naszej piramidki potrzebujemy:


3 szklanki pięciokrotnie opłukanego długoziarnistego ryżu basmati
1 średnią i drobno pokrojoną cebulę
Większa szczypta szafranu
Pół szklanki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej
2 duże marchewki - poszatkowane
Pół szklanki cukru
1 szklanka suszonego berberysu (ang. barbierries)
Masło
Sól
3 łyżki posiekanych migdałów
3 łyżki posiekanych pistacji
Pół szklanki rodzynek (najlepiej sułtańskich)



1. Gotujemy ryż. Na 3 szklanki ryżu potrzebować będziemy 3 szklanki wody, łyżkę soli i łyżkę masła.
2. Szafran rozcieramy ze szczyptą cukru, a następnie zalewamy go 4 łyżkami gorącej wody i mieszamy, aby się rozpuścił. Rozcieranie szafranu jest koniecznie, bo wtedy uwolnimy całą esencję tej przyprawy.
3. Na patelni bądź w garnku gotujemy skórkę pomarańczową z wodą. Wody tyle, aby przykryła skórkę. Po doprowadzeniu płynu do wrzenia, odsączamy wodę. Dodajemy do skórki marchewkę i pół szklanki cukru. Zalewamy jedną szklanką wody. Gotujemy przez około 10 minut. Odsączamy i odstawiamy do ostygnięcia.
4. Opłukujemy berberys oraz rodzynki. Na łyżce masła smażymy cebulę, do osiągnięcia przez nią złotawego koloru. Następnie dodajmy do cebuli berberys i rodzynki. Smażymy przez 1 minutę ciągle mieszając.
5. Mieszamy ze sobą migdały z pistacjami.
6. Wracamy do naszego ugotowanego ryżu. Dodajemy kilka łyżek ryżu do wody szafranowej. Mieszamy, aż ryż zmieni kolor na mocno żółty.
7. Na półmisku układamy składniki warstwowo:
Zaczynamy od skórki pomarańczowej z marchewką.
Migdały z pistacjami
biały ryż
warstwa rodzynkowo-berberysowa
szafranowy ryż

Można też przedstawiony ryż podawać z wymieszanymi składnikami. To potrawa bardzo bogata i kolorowa. Podawana jest na weselach, jako symbol bogactwa dla młodej pary.

DSCF1156.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

asjenka

Member
Kwi 7, 2006
124
0
0
To musi być przepyszne!!!! I właśnie do kurczaka
icon_smile.gif

Znam tylko tzw. kabulski pulao, też z rodzynkami, marchewką i basmati - uwielbiam.