- Paź 30, 2004
- 27,454
- 7
- 38
Przepis który podałam na forum GW i który cieszy się tam sporą popularnością
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=2...4384&a=19478578
2 paczki ciastek pełnoziarnistych Digestive bez czekolady trzeba zemleć w
malakserze lub włożyć do torebki foliowej i pokruszyć wałkiem do
ciasta.Wymieszać powstały proszek z ok.3/4 kostki masła-należy dodawać je
stopniowo-aż masa będzie się lepić.Teraz trzeba blaszkę prostokątną(ok.20x30
cm) wyłożyc papierem do pieczenia i na to wyłożyć masę z ciastek,wyrównać i
dobrze ale delikatnie ugnieść,odstawić.Teraz 1 puszkę słodzonego mleka
skondensowanego trzeba gotować ok.10 minut z 3 łyżkami ciemnego cukru
trzcinowego muscovado(podobno ze zwykłym tez wychodzi ale ja wolę ten ciemny)i
1/2 kostki masła,aż masa zgęstnieje i nabierze karmelowego koloru,cały czas
trzeba ja mieszać.Gorącą masę wylać na spód z ciastek i posypać wcześniej grubo
posiekanymi dwiema tabliczkami czekolady mlecznej-czekolada się roztopi.Po
schłodzeniu w lodówce mozna kroić już na prostokątne kawałki.I to
wszystko.Myślę że można posypać karmel przed położeniem czekolady
orzeszkami,nie będzie to prawdziwy snikers ale coś w tym rodzaju na pewno,tym
bardziej że Digestivy tez maja słodko-słony smak.
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=2...4384&a=19478578
2 paczki ciastek pełnoziarnistych Digestive bez czekolady trzeba zemleć w
malakserze lub włożyć do torebki foliowej i pokruszyć wałkiem do
ciasta.Wymieszać powstały proszek z ok.3/4 kostki masła-należy dodawać je
stopniowo-aż masa będzie się lepić.Teraz trzeba blaszkę prostokątną(ok.20x30
cm) wyłożyc papierem do pieczenia i na to wyłożyć masę z ciastek,wyrównać i
dobrze ale delikatnie ugnieść,odstawić.Teraz 1 puszkę słodzonego mleka
skondensowanego trzeba gotować ok.10 minut z 3 łyżkami ciemnego cukru
trzcinowego muscovado(podobno ze zwykłym tez wychodzi ale ja wolę ten ciemny)i
1/2 kostki masła,aż masa zgęstnieje i nabierze karmelowego koloru,cały czas
trzeba ja mieszać.Gorącą masę wylać na spód z ciastek i posypać wcześniej grubo
posiekanymi dwiema tabliczkami czekolady mlecznej-czekolada się roztopi.Po
schłodzeniu w lodówce mozna kroić już na prostokątne kawałki.I to
wszystko.Myślę że można posypać karmel przed położeniem czekolady
orzeszkami,nie będzie to prawdziwy snikers ale coś w tym rodzaju na pewno,tym
bardziej że Digestivy tez maja słodko-słony smak.