Sos burgundzki*

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
IMAG1370.jpg


  • 1 mała cebula
  • 1/2 litra czerwonego wina
  • szczypta tymianku
  • 1/2 liścia laurowego
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • garść suszonych grzybów
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • cukier do smaku (jeśli wino jest wytrawne, to więcej cukru)
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól do smaku

Cebulę obrać, posiekać. W garnku zagotować wino, dodać cebulę tymianek, liść laurowy, natkę pietruszki, gotować na dużym ogniu aby część wina odparowała i sos zgęstniał. Dorzucić grzyby, masło i mąkę, zagotować i zmiksować. Przyprawić do smaku. Sos ma być słodki i pikantny.
bardzo nam smakował do kotletów mielonych z kaszą gryczaną.


PS. Dla posiadaczy thermomixa: wszystkie składniki dajemy do naczynia miksującego, temp. 100, 15 min. poz. 4
następnie temp. 100, 1,5 min. poz. 10
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: