Quiche lub Kisz*

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Potrawa rodem z Lotaryngii. Podaje się ją z przeróżnymi dodatkami.

IMAG1430.jpg


Podstawą jest ciasto:

30 dag maki
1 jajko
20 dag masla
szczypta soli

Zagnieć i schowaj do lodówki.

IMAG1424.jpg



nadzienie wersja 1:

boczek z cebulka :
20 dag boczku gotowanego ( pokroic w kosteczke )
60 dag cebulki (pokroic w kosteczke)
2 zabki czosnku
tymianek
sól i pieprz

Wszystko podsmaż razem na patelni.

nadzienie wersja 2

30 dag ugotowanych brokułów
30 dag szynki
ziola prowansalskie
sól i pieprz do smaku

szynkę prokroic w kosteczkę, dodać rozdrobnione brokuły
wymieszac

nadzienie wersja 3

30 dag szynki lub innej wędliny
opakowanie serka feta
dwie solidne garście rukoli
pieprz

wszystko rozdrobnić i wymieszać.

IMAG1425.jpg



Sos:

1/2 szklanki smietany 18%
1/2 szklanki mleka
4 jajka
galka muszkatalowa
sol i pieprz do smaku

IMAG1426.jpg



Nagrzej piekarnik do 200 st. C.
Tortownicę wylep ciastem tak, aby były uniesione brzegi.
Na to wyłóż nadzienie a potem wylej na wierzch sos.
Piecz 30 minut.
Wierzch będzie zrumieniony.


U mnie dzisiaj wersja 3.

IMAG1427.jpg

 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,348
3,610
113
duende @ 4 Feb 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1251149Potrawa rodem z Lotaryngii.
Chciałabym dodać, że związek z prawdziwym plackiem lotaryńskim, czyli quiche lorraine, ma tylko pierwsze nadzienie, a w nim boczek, który jest specjalnością tej prowincji. Quiche lorraine została wynaleziona przez pewnego piekarza w Nancy. Na początku była robiona ze zwykłego ciasta chlebowego, które później zastąpiło ciasto kruche. Na nie kładzie się farsz zwany migaine, składający się z mieszanki śmietany i jaj przybranych drobną kostką z boczku (bez cebuli!). Kiedy to danie zdobyło wszystkie regiony Francji, "wślizgnął" się do niego ser, który początkowo nie wchodził w jego skład.
Dwa pozostałe farsze nie mają nic wspólnego z quiche lorraine.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,348
3,610
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Joanno, rozumiem Twoja decyzję, ale ze słowami, że to danie CYTATz kuchnią francuską nie ma nic wspólnego
zgodzić się absolutnie nie mogę, bo nie masz racji.

Potwierdzenia są zarówno tutaj jak i w wielu innych miejscach, choćby tutaj

Cytuję za korespondentem zagranicznym
CYTATPorcja quiche ma przeciętną wielkość (przestrzegam, niech nie będzie to rozczarowanie dla oczekujących obfitych porcji), mówiąc dyplomatycznie, zaspokoimy nią głód bez ryzyka obżarstwa. Placek zawsze jest idealnie kruchy i nie pozostawia wątpliwości co do swojego francuskiego pochodzenia
Lotaryngia leży w bliskim sąsiedztwie Francji, Niemiec, Luxemburga i Belgii, dlatego można się także spotkać z tezą, że tzw. oryginalny quiche jest potrawą niemiecką.
Jest wiele wersji tej potrawy zarówno na słono jak i na słodko. Nie jest tak, że jedyną słuszną wersją jest ta z boczkiem - ona jest zwyczajnie jedną z popularniejszych.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,348
3,610
113
Oczywiście, że jest wiele rodzajów quiche i tart, nie tylko placek lotaryński.
Jednak feta nie należy do dodatków stosowanych w kuchni francuskiej, dlatego przeniosłam przepis.



EDIT:
Nasza dyskusja spowodowała, że zatęskniłam za smakiem tarty, więc ją dziś upiekłam (z nadzieniem rydzowym).
Dzięki za inspirację!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
wczoraj wieczorem niespodziewanie wpadli do nas goście z dziećmi. Kulinarnie nie byłam zupełnie przygotowana na nakarmienie 9 osób łacznie z nami, ale zdałam sobie sprawę, że robiąc kisz mogę dodać to, co mam akurat w lodówce. Podsmażyłam więc szybko cebulkę na złoto, wkroiłam kiełbaskę i tak powstał farsz. Do płynnej części wkroiłam sporo natki pietruszki i liści lubczyku z ogródka. rozdzieliłam to na dwie blaszki, więc wyszedł nieco niższy ale za to pyszny, aromatyczny i wszyscy zachwyceni
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: