IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Zupa porowa z białą kiełbasą, zimowa
samanta
post 5 Feb 2012, 20:49
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 14.969
Dołączył: 19-August 07
Skąd: środek Polski
Użytkownik nr: 5.092



Na zupę potrzebujemy:
2- 3 grube pory, głównie biała część
1 mała cebula
1-2 marchewki
1 pietruszka, korzeń i natka
kawałek selera
1/2 kg kiełbasy białej parzonej
ziemniaki
rosół lub bulion, wywar
czosnek
sól, pieprz, ziele ang , liśc laurowy, majeranek, szczypta cukru,
masło klarowane lub oliwa do smażenia

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło klarowane lub oliwę. Wsypujemy pokrojony czosnek, pokrojone warzywa i smażymy. Wrzucamy przyprawy oprócz majeranku.
Kiełbasę kroimy w grube plastry i dodajemy do warzyw, smażymy razem.
Gdy warzywa staną się szkliste, wlewamy rosół - tyle ile chcemy, tak jednak, aby zupa była raczej gęsta. Gotujemy ok. pół godziny, pod koniec gotowania dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Doprawiamy obficie majerankiem.
Gdy zupa się ugotuje, trzeba jej spróbowac, jeśli trzeba, doprawić. Po wyłaczeniu gazu jeszcze dodać ząbek czosnku i majeranek. Prima zupka!
Załączony plik  zupa_porowa_z_bia___kielbas__paint.JPG ( 147.35K ) Suma pobrań: 2
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21st September 2014 - 05:03