Żołądki drobiowe w zalewie Lu*

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
źródło: Ksawery Burski „Tradycje i sztuka kulinarna Chin”.

składniki

500 g żołądków drobiowych, oczyszczonych
50 ml białego wytrawnego wina
20 g sosu sojowego
3 plasterki świeżego imbiru ( lub 5 g mielonego)
2-4 gwiazdki anyżu( łyżeczka ziaren zwykłego )
kawałek kory cynamonowej ( lub 5 g mielonego cynamonu)
1 mała drobno posiekana cebula
500 ml bulionu* lub wody

autor poleca rowniez dodanie 5 g glutaminianu sodu , ja zrezygnowalam

Wykonanie

Niewątpliwie wpływ miała lektura książki Fuchsii Dunlop „Płetwa rekina i syczuański pieprz”, gdzie jasno i wyraźnie zostało wyłożone jak ważny jest odpowiedni sposób krojenia mięsa, warzyw… Więc nie machnęłam ręką lekceważąco: aaa, co to za różnica i pokroiłam odpowiednio surowiec.

Drobiowe żołądki występują zwykle w postaci dwóch fragmentów mięśni połączonych błoną. Należy je rozdzielić, a każdy z otrzymanych kawałków naciąć w najgrubszym miejscu nie przecinając do końca. Po czym zewnętrzne krawędzie naciąć znowu, dość głęboko i znowu nie do końca, jak grzebień. Brzmi skomplikowanie, ale naprawdę nic trudnego! Potem już tylko włożyć ponacinane żołądki do wrzątku, gotować 2-3 minuty, wyjąć i opłukać.

Do czystego garnuszka wlać wino, dodać resztę składników i włożyć żołądki, zalać wodą lub bulionem, zagotować i potem pozostawić na możliwie najmniejszym ogniu na godzinę, niech mruga. Pozostawić do ostygnięcia w zalewie.

Luzhan_cc.jpg


* barbarzyńsko można wykorzystać kostkę rosołową wołowo - drobiową
 

Załączniki

  • Luzhan_cc.jpg
    Luzhan_cc.jpg
    30.6 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator: