Kiełbaski ziemniaczane*

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Kiełbaski ziemniaczane(przepis znalazłam tutaj)

kie_baski3.jpg

-750 g ugotowanych ziemniaków
-300 g wędzonego mięsa lub kiełbasy(dałam pół/pół)
-150 g mąki
-100 g tartego żółtego sera
-100 g masła
-2 jajka
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-3 ząbki czosnku(przeciśnięte przez praskę)
-mielony kminek,gałka muszkatołowa,sól
-------------------------------------------------
mąka do wałkowania
patyczki szaszłykowe
olej do smażenia

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę,dodać zmielone mięso,pozostałe składniki i przyprawy,dokładnie wszystko wymieszać.
Formować małe wałki i skręcać jak kiełbaski,spiąć szpikulcem,obtoczyć w mące i smażyć na oleju.

kie_baski2.jpg
 

Załączniki

  • kie_baski2.jpg
    kie_baski2.jpg
    53.7 KB · Wyświetleń: 1
  • kie_baski3.jpg
    kie_baski3.jpg
    54.3 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Uwielbiam takie potrawy.
lecker.gif


Jak długo należy je smażyć i czy nie rozpadają się podczas smażenia.?
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Pierwszą zrobiłam dużą,taką na całą patelnię i wyjmowałam w kawałkach
icon_mrgreen.gif
,
następne robiłam małe,cztery sztuki wchodziły na patelnię,smażyłam na średnim ogniu aż do uzyskania złotego koloru,przy przewracaniu nie rozwalały się.
Część smażyłam z patykami,a potem dla ułatwienia smażyłam bez,a patyki wbijałam później.

Wałki turlałam na stolnicy wysypanej mąką,bo ilość zużytej zależy jednak od gatunku ziemniaków.

 

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
A moje kiełbaski tak wyglądają:

Kie_baski_ziemniaczane.JPG

Piekłem je bez patyczków, a końcówkę kiełbaski ( która ma nieodpartą chęć otwarcia się) przycisnąłem do brzegu patelni.
 

Załączniki

  • Kie_baski_ziemniaczane.JPG
    Kie_baski_ziemniaczane.JPG
    265.6 KB · Wyświetleń: 1

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Ciekawe jak będą smakowały grilowane. Zresztą na pewno sam niedługo się przekonam.