IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Patykowy chlebek, do pieczenia przy grillu
duende
post 15 Mar 2012, 11:03
Post #1


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.847
Dołączył: 25-June 08
Skąd: opolszczyzna
Użytkownik nr: 9.634




Patykowy chlebek znaleziony w książeczce o ekologii

Przygotuj 1 kg mąki razowej pszennej lub żytniej, ok. 1 litra wody,
trochę soli i kulkę drożdży wielkości orzecha włoskiego.
Drożdże rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody, wymieszaj
dokładnie. Wysyp mąkę na stół, zrób w niej małe zagłębienie, wlej
rozpuszczone drożdże. Odczekaj ok. pół godziny, żeby drożdże
zaczęły pracować. Dodaj resztę składników i zagnieć ciasto.
Następnie odłóż je na 2-3 godziny w ciepłe miejsce, aby urosło.

Po tym czasie odrywaj małe kawałki ciasta, formuj z nich cienkie placki i owijaj na końcu
wcześniej przygotowanych patyków.
Ciasto opiekaj nad ogniskiem lub grillem aż się zarumieni.
Takie ogniskowe chlebki są pyszne zarówno z dżemem jak i z dipem czosnkowym.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 31st October 2014 - 14:24