Chleb jogurtowy

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Właśnie wyjęłam chleb jogurtowy z pieca. Wyrastałam ciasto w prostokątnej formie wyłożonej papierem do pieczenia, szwem do dołu. Nacięłam jak wyrósł.
Nagrzałam blachę w piekarniku i na nią przełożyłam bez odwracania chleb razem z papierem ( foremka została na blacie). Duży ten bochen!
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
QUOTE (Simona @ 16 Jan 2015, 08:52 ) index.php?act=findpost&pid=1558200Dziewczyny, a może któraś z was wie, jak wywrócic ciasto z koszyka wyklinowego do wnętrza pieca kaflowego? Chyba za pomocą takiej drewnianej łopaty, ale nie wyobrażam sobie jak to zrobić, żeby zachowało kształt.
Simona, aby wsunac wyrosniety bochenek do pieca jakiegokolwiek, wystarczy miec plaska, najlepiej cienka deske ( taka zwykla do krojenia), plastikowa tez sie nada, metalowa taca bez brzegow lub zwyczanie plaska blaszka bez rantow, no i oczywscie specjlane chleboe deski drewniane lub metalowe. Mystarczy maka - razowa gruba, semolina, kukurydziana etc. posypac przed wylozeniem bochenka tak aby latwo dalo sie zsuwac. Wyrosniety bochenek tez posypac maka jeszcze w koszu, odrobine. Dobrze wyrosniete ciasto chlebowe nie ma prawa nie zachowac ksztaltu, wystrczy puknac koszem o deske i sam wyskoczy. Omiesc dobrze bochenek teraz z nadmiaru maki, naciac i do pieca.

Zastanawiam sie tez o jakim piecu kaflowym piszesz. Masz na mysli taki jaki zaprezentowano w video z babcia? Bo to zwykly chleb piekarski domowy, fakt kaflami okladany, ale generalnie zbudowany do wypieku chleba , a nie do ogrzewania pomieszczen. W tym ostatnim chleba sie raczej piec nie da, chyba, ze jest zbudowany jak piec z filmu.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,336
1,406
113
I ja upiekłam dzisiaj.

chleb_jogurtowy.jpg

chleb_jogurtowy2.jpg
 

Załączniki

  • chleb_jogurtowy.jpg
    chleb_jogurtowy.jpg
    53.3 KB · Wyświetleń: 6
  • chleb_jogurtowy2.jpg
    chleb_jogurtowy2.jpg
    75.1 KB · Wyświetleń: 6

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Simona, dziękuję za filmiki, Babcia, chociaż nie Twoja, niesamowita:)
To nie była dzieza, tylko niecki. Dzieza jest okrągła i złożona z klepek, a niecki podluzne, dlubane z jednego pnia.
Zaskoczyła mnie informacja, że piec w pierwszym filmie opalany był drewnem jodłowym. To jest żywiczne drewno, co z zapachem ?
Pamiętam że moja Babusia i Mama najchętniej używały drewna z drzew owocowych.... Kiedy to było....
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

betsetse

Member
Cze 8, 2009
130
0
16
Do dzisiejszego jogurtowego dodałam zaparzonego zmielonego siemienia 35 g i polowe ilosci smietany, i ze dwie garsci maki razowej lubelli. Wyszedł bardzo smaczny, aromatyczny chlebek. Podczas wyrastania zachowywał sie wzorcowo, piekł sie dłuzej.20150302_165503__2_.jpg
 

Załączniki

  • 20150302_165503__2_.jpg
    20150302_165503__2_.jpg
    179.6 KB · Wyświetleń: 6

betsetse

Member
Cze 8, 2009
130
0
16
Dzisiaj powtorka dałam dodatkowo łyzke miodu i odrobinme wiecej soli rosl jak głupi.20150303_123725__2_.jpg
 

Załączniki

  • 20150303_123725__2_.jpg
    20150303_123725__2_.jpg
    164.1 KB · Wyświetleń: 6
Ostatnią edycję dokonał moderator:

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,595
2,475
113
Trzymajcie kciuki bo robię, pierwszy raz z tego przepisu. Ciasto wyrobione właśnie sobie rośnie.
Mąki dałam pół na pół z Lubelli pełnoziarnistej "Trzy zboża" i pszennej 650-tki.
Upiekę oczywiście w foremce bo taki bohater to ja nie jestem, żeby formować bochenki, jeszcze nie ta liga
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,595
2,475
113
Simona kochana dzięki ci stokrotne
bussi.gif


Chlebek wyszedł wspaniały, pięknie się wyrobił, pięknie wyrósł, wypiekł i jest pyszny.
Zdjęcie w przekroju robione teraz wieczorem więc światło kiepskie, a lampa w aparacie dość mocno błyska, trochę za mocno rozświetliła obraz.

chleb_jog1.jpgchleb_jog2.jpg
 

Załączniki

  • chleb_jog1.jpg
    chleb_jog1.jpg
    118.2 KB · Wyświetleń: 5
  • chleb_jog2.jpg
    chleb_jog2.jpg
    126.2 KB · Wyświetleń: 5

Simona

Moderator
Członek ekipy
Paź 27, 2004
2,528
0
0
reniam_123 @ 4 Oct 2017 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1626919Simona kochana dzięki ci stokrotne
bussi.gif


Chlebek wyszedł wspaniały, pięknie się wyrobił, pięknie wyrósł, wypiekł i jest pyszny.
Zdjęcie w przekroju robione teraz wieczorem więc światło kiepskie, a lampa w aparacie dość mocno błyska, trochę za mocno rozświetliła obraz.

[]
Dobrze trzymałam kciuki.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,628
2,915
113
Szybki i pyszny. Zamieniłam 10 dkg mąki pszennej chlebowej na tyle samo żytniej 720. Wydaje się troszke bardziej elastyczny i mniej suchy niz czysto pszenny. Lubię piec w blaszce.
icon_smile.gif

20210220_145620_1.jpg
 

Załączniki

  • 20210220_145620_1.jpg
    20210220_145620_1.jpg
    107.8 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,595
2,475
113
Buka, chlebek pięknie wyrośnięty
lecker.gif

Też dzisiaj zarobiłam, właśnie rośnie, za chwilę trafi do pieca bo już jest pod wierzchem blaszki. Zrobiłam na trzech rodzajach mąki, żytniej 720, i dwóch pszennych, 650 i 750, plus otręby i odrobina ziaren słonecznika.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,628
2,915
113
Wyrośnięty, Reniu, tylko mu folia urodę troszke zrujnowała.
icon_smile.gif

Fajnie, że jest odporny na modyfikacje. Następnym razem też mu dodam ziarenek.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Stały gość u mnie w domu ten jogurtowy
lecker.gif


Znudziło mi się go piec, więć na odmianę wszedł staropolski. I poewnie trochę zostanie, bo jakoś z podwójnej porcji ledwie starczy najutrzejsze śniadanie
rofl.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,628
2,915
113
Ten staropolski piekę już od długiego czasu na zmiane z chlebem Młynarza i dodaję ziarna, przeważnie słonecznik, ale z dynią tez fajny. Teraz dojdzie jogurtowy. Czemu go dopiero teraz wypatrzyłam?
icon_rolleyes.gif

Jak widac z moich wypieków, idę na łatwiznę, mało kiedy mam ochotę na zabawę z dwudniowymi chlebami.
icon_lol.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
593
113
Zachecona wspanialym zdjeciem neteczki i ostatnia opinia Buki upieklam dzisiaj ten chleb. Najbardziej podobalo mi sie to, ze za pol dnia bede miala fajny chlebek. I wszystko byloby git gdyby nie przekladanie chleba z koszyka na blache. Wszystko robilam jak tatter i mirabbelka pisaly ale on mi sie rozjechal po przelozeniu. To, ze sie rozjechal to jeszcze nic ale przylgnal do sciereczki i mimo, ze maki bylo duzo nie moglam go od tej sciereczki odczepic. Wiec tak: jedna reka podciagalam sciereczke do gory zeby sie chleb jeszcze bardziej nie rozjezdzal a druga odkrawalam ostrym nozem od tej sciereczki. Koniec koncow chleb sie upiekl i jest super smaczny ale jak to zrobic, zeby nie musiec go trzymac przez noc w lodowce ale zeby odszedl od tej sciereczki. Bo przeciez nie dam pol kilo maki na sciereczke.
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Elzunia @ 6 Aug 2021 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1681000To, ze sie rozjechal to jeszcze nic ale przylgnal do sciereczki i mimo, ze maki bylo duzo nie moglam go od tej sciereczki odczepic. Wiec tak: jedna reka podciagalam sciereczke do gory zeby sie chleb jeszcze bardziej nie rozjezdzal a druga odkrawalam ostrym nozem od tej sciereczki. Koniec koncow chleb sie upiekl i jest super smaczny ale jak to zrobic, zeby nie musiec go trzymac przez noc w lodowce ale zeby odszedl od tej sciereczki. Bo przeciez nie dam pol kilo maki na sciereczke.
dałaś mąkę ryżową ?