IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Serviettenknödel, czyli kuchnia austriacka
europa112
post 27 Mar 2012, 19:06
Post #1


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.227
Dołączył: 28-October 04
Skąd: Dortmund
Użytkownik nr: 140



Serviettenknödel
Potrawa, którą można wszędzie jak Alpy szerokie i wysokie spotkać.
Załączony plik  Serviettenkn_del.JPG ( 263.3K ) Suma pobrań: 1


300 g starej bułki pokrojonej w kostkę
1 drobno pokrojona w kostkę cebula
3 jajka
250 ml mleka
1 łyżeczka soli i pieprzu
pęczek pokrojonej pietruszki
odrobinka gałki muszkatałowej
masło do smażenia cebuli i wysmarowania folii aluminiowej
folia aluminiowa

1.Cebulę smażymy na maśle i dodajemy do bułki.
2.Jajka rozdzielamy. Zółtka, mleko, pietruszkę i przyprawy dodajemy do bułki. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 20 minut, aby bułka wchłoneła mleko.
3.Białko ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i wszystko mieszamy.
4.Aluminiową folię dokładnie i grubo smarujemy masłem. Nakładamy połowę masy ( będą dwie porcje). Szczelnie zawijamy w folię. Obwiązujemy sznurkiem i formujemy walec.
Załączony plik  P1130241.JPG ( 78.02K ) Suma pobrań: 0
Załączony plik  P1130243.JPG ( 88.28K ) Suma pobrań: 0

5.W dużym naczyniu ( najlepiej w gęsiarce) w osolonej wodzie, gotujemy na malutkim ogniu przez 30 minut.
6.Po ugotowaniu zanurzyć w zimnej wodzie, ostrożnie zdjąć folię i kroić w 1 cm szerokości paski.

Ps. Doskonale smakują do wszelkiego sosów.
Ps2. Jak są zimne, to bardzo dobrze smakują podsmażone z obydwu stron na maśle
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 27th August 2014 - 21:58