Klopsy (pulpety) w sosie pomidorowym*

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Klopsy w sosie pomidorowym

Klopsy_w_sosie_pomidorowym.JPG

500g łopatki bez kości
1 jajko
cebula
3 ząbki czosnku
Łyżeczka suszonego oregano
Peczek pietruszki
Łyżka przyprawy kuchennej (np kucharek)
1 kopiasta łyżeczka pieprzu
sól do smaku

Sos:
800 g całych pomidorów z puszki
2 ząbki czosnku
Łyżka suszonego oregano
cebula
po łyżcze oliwy i masła
sól, pieprz i szczypta cukru
100 ml mleka

1.Mięso mielimy. Cebulę, czosnek i pietruszkę siekamy. Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Wilgotnymi rękoma formujemy klopsy ( średnica 3-4 cm).
2.Cebulę i czosnek na sos siekamy. Podsmażamy na oleju. Dodajemy pomidory z puszki, wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie miksujemy (opcjonajnie można dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego). Gotujemy sos. Dolewamy mleka i wkładamy klopsy. Dusimy je przez 20 minut na malutkim ogniu. Pod koniec dodajemy masło.
 

Załączniki

  • Klopsy_w_sosie_pomidorowym.JPG
    Klopsy_w_sosie_pomidorowym.JPG
    337 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator: