IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Pappardelle, szynka, cytryna i rukola
marghe
post 13 Apr 2012, 21:13
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 28.143
Dołączył: 1-November 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 160



700 g makaronu jajecznego – u nas pappardelle, ale mogą być też fettucine czy tagliatelle
200 – 250 g szynki parmeńskiej
1 cytryna – sparzona
Pół kieliszka białego wina
Kilka pomidorków koktajlowych
Garść rukoli
Kilka łyżek świeżo tartego parmezanu
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
Sól (niedużo)
Pieprz (sporo)


Z cytryny ściąć skórkę (tylko żółtą część), pokroić w cienkie paseczki.
Szynkę pokroić, także w paseczki.
Na rozgrzaną oliwę wrzucić czosnek, skórkę z cytryny i POŁOWĘ szynki.
Przesmażyć lekko. Podlać winem, odparować.
Wlać sok z cytryny

Makaron gotować .

Sos doprawić solą i pieprzem.
Pomidory pokroić w ćwiartki i dodać do sosu. Poddusić kilka minut (aż się ugotuje makaron)

Odcedzić makaron, wrzucić na patelnię z sosem, dodać resztę szynki. Wsypać ser. Wymieszać. Posypać rukolą.

Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 2nd October 2014 - 01:20