Parówki parzone

Wrz 13, 2004
4,165
0
0
wieprzowina chuda 3 kg
wieprzowina z golonki 5kg
podgardle 2 kg
peklosól 19 dag
pieprz 1 dag
gałka muszkatołowa mielona 5 gram
osłonki o srednicy 22 mm
To są proporcje przemysłowe. W domu odpowiednio sobie zmniejszamy.

Mięso i podgardle mielemy, a następnie miksujemy w malakserze. Dodajac 1 litr wody i trochę lodu.Wsypujemy przyprawy i miksujemy 10 minut. Wkładamy do osłonek i zostawiamy na 30 minut rozwieszone. Wedzenie przez 50 minut gorącym dymem następnie parzenie w 72 deg C.
Zamiast wędzenia mozemy piec chwile w piekarniku a następnie parzyć.
 

Alka

Member
Wrz 17, 2004
1,610
0
0
Zrobiłam paróweczki, tylko proporcje mi się "omskły"
icon_biggrin.gif

I dałam tak:
4 kg łopatki
1,7 kg podgardla
10 dag soli
1 dag cukru
4 g pieprzu
3 g gałki muszkatołowej
2,5 l wody

Soli peklowej nie dałam bo mi wyszła i paróweczki nie są różowe po zaprarzeniu, ale PYSZNE :mrgreen:

Surowe wyglądały tak:

Jak sparzę następną porcję to może mi się uda zrobić fotkę
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
:eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek:

Ja chcęęęęę takie paróóóówki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Jeny - 12 metrów! :shock:

Nadwyżkę mrozisz?
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Moja też jest parówkożercą. Chyba muszę się wybrać do Oszołoma... :roll:
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Rewelacyjnie wyglądają Powiedz jeszcze czy wędziłaś? Nabijałas maszynka do mięsa czy jakąs inna metoda?
 

Alka

Member
Wrz 17, 2004
1,610
0
0
Nabijałam maszynką do mięsa, pierwszą partię to zbyt mocno nabiłam i przy parzeniu popękały. Trzeba parówki tak w 2/3 nabijć, bo one strasznie "puchną" przy parzeniu.

Nie wędziłam, niestety wędzarni nie mam
icon_sad.gif
Od 2 lat Lubego namawiam na wędzarnię, ale on odporny...
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Czyli bez wędzenia da się zrobic przynajmniej parówki
Teraz tylko musze jakos te maszynke do mięsa wreszcie zakupic i chyba zjem pierwsza parówe od xxxx lat :lol:
 

Maxell

Member
Sie 4, 2005
9
0
0
Witam serdecznie.
Zapraszam wszystkich domowych masarzy na nasza stronke www.wedlinydomowe.pl oraz www.wedlinydomowe.com
Jest duzy wybór przepisów i informacji z zakresu własnoręcznej produkcji dobrej, domowej wędlinki.
 

Maxell

Member
Sie 4, 2005
9
0
0
Cześć Paula.
Proszę nie traktować mego poprzedniego posta jako spamu. Chcę pomóc tym, którzy tego potrzebują.
Na tym forum, które jest bardzo fajne, mam zamiar zagościc dłużej, oczywiście jesli mnie przymiecie.
Pozdrowionka
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Byłam i nie powiem zainteresowana jestem.
Dziekuje za wiadomosc w imieniu moich miesożerców.

Alka piekne te Twoje parowki :roll:
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
No właśnie się zapytac o parzenie - czy parzyć, to znaczy "gotować" w gorącej wodzie, takiej ok. 80 st. C, jak wyroby z szynkowara?