Sztufada wołowa*

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Sztufada wołowa

Sztufada_wo_owa.JPG

200 g słoniny
1 -1,5 kg udźca wołowego (zrazowej górnej)
3 łyżki mąki pszennej
1 seler
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
3 cebule
6 liści laurowych
6 ziaren jałowca
3 suszone grzyby
1 łyżka cukru
300 ml czerwonego wytrawnego wina
1,5 l bulionu wołowego
200 ml kwaśnej śmietany
4 gałązki świeżego tymianku
olej do smażenia
sól i pieprz

1.Słoninę kroimy w paski o przekroju 1 x 1 cm, wkładamy do zamrażalnika.
2.W mięsie robimy otwory, w które wkładamy uprzednio posolone i popieprzone zamrożone kawałku słoniny. Mięso solimy i pieprzymy oraz posypujemy mąką po czym obsmażamy na gorącym oleju na brązowy kolor z każdej strony
3.Seler, marchewki, korzeń pietruszki i cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę ; oprószamy mąką i dodajemy do smażącego się mięsa. Chwilkę dusimy . Zalewamy wszystko czerwonym winem dodając listki laurowe, jałowiec, suszone grzyby.
4.Kiedy wino odparuje wlewamy bulion. Dodajemy cukier, gałązki tymianku, solimy i pieprzymy do smaku, przykrywamy i dusimy ok 2 godzin.
5.Kiedy sztufada jest miękka wyjmujemy mięso, a sos zaprawiamy kwaśną śmietaną (18 %); sos chwilkę gotujemy, sztufadę kroimy w grube plastry.
6.Na talerz wykładamy warzywa z sosu, układamy plastry sztufady, polewamy sosem.

ps1.Do szpikowania można też użyć wędzonej słoniny. Tak naszpikowane mięso dobrze później potrzymać w zalewie octowej z warzywami przez 2 -3 dni.
ps2.Sztufada doskonale komponuje się z buraczkami
ps3.Przepis podpatrzyłem od Karola Okrasy http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/ksiaz...aczkami/4980747
a dokładnie http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/smaki...rwinska/3171160
 

Załączniki

  • Sztufada_wo_owa.JPG
    Sztufada_wo_owa.JPG
    381.8 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator: