Rabarbarowa poezja na cieście francuskim

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
Starałam się połączyć ulubione smaki,a efekt okazała się trafiony i po wczoraj upieczonej blasze ciasta dziś nie ma kawałka....

Składniki:
2 opk ciasta francuskiego;
1 jajko;

KRUSZONKA
170g mąki pszennej;
100g masła;
3 łyżki cukru;
2,5 łyżeczki cynamonu;
szczypta soli;


NADZIENIE

3,5 szkl soku pomarańczowego;
1 kg rabarbaru;
1 szkl cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego+ 1 łyżka mąki ziemniaczanej
PIANKA
4 łyżki cukru pudru
400g śmietany kremówki (30 lub 36%);
2 opakowania Śmietan-fixu


Wykonanie:
Jedno ciasta posmarować lekko roztrzepanym białkiem i piec 12-15 minut w temperaturze 200 stopni.
Mąkę wymieszać z roztopionym masłem, cukrem, cynamonem i szczyptą soli. Składniki te zagnieść na kruszonkę.
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Budyń i mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/2 szkl soku pomarańczowego. Resztę soku i cukru zagotować z rabarbarem i gotować około 7 minut,zmiksować, dodać rozmącony budyń. Mieszając masę zagotować i ostudzić. Lekko przestudzoną masę rabarbarową rozsmarować na upieczonym blacie ciasta francuskiego .
Drugą surową część ciasta francuskiego posmarować rozmąconym żółtkiem pokroić delikatnie na kwadraty i posypać kruszonką. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni .Lekko ostudzone kwadraty układać na rabarbarowej masie.Odstawić do ostygnięcia.
Śmietanę (dobrze schłodzoną) ubić z Śmietan-fixem i cukrem na sztywną pianę. Śmietanę wyłożyć na ciasto i odstawić do lodówki na 5-6 godz.
 

Załączniki

  • DSC_8687.JPG
    DSC_8687.JPG
    437.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: