Ciasto jogurtowe z rabarbarem

kini1812

Well-known member
Mar 20, 2008
7,639
646
113
Ciasto jogurtowe z rabarbarem
Składniki (na dwie małe keksówki):
  • 1 opakowanie małego jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka drobnego cukru (użyłam pół na pół zwykłego i z wanilią)
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka łodyg rabarbaru (ok. 3 na jedną foremkę)
  • cukier, cynamon i imbir (do obtoczenia rabarbaru)

Sposób przygotowania:
Keksówki wysmarować tłuszczem. Rabarbar umyć. Pokroić w słupki takiej długości, aby zmieściły się w poprzek dna keksówki. Cukier (ok. 2 łyżek), cynamon i imbir (po pół łyżeczki) wymieszać na talerzyku. W mieszance obtoczyć rabarbar, a następnie układać na dnie foremki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wsypać do miski, wymieszać. Dodać płynne składniki i dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto przelać do foremek, piec ok 45 minut (po tym czasie przeprowadzić próbę patyczka, jeśli nadal będzie mokry, piec jeszcze ok. 10 minut).

ciasto_jogurtowe_z_rabarbarem.jpg
 

Załączniki

  • ciasto_jogurtowe_z_rabarbarem.jpg
    ciasto_jogurtowe_z_rabarbarem.jpg
    390 KB · Wyświetleń: 5