Wątróbki drobiowe w czerwonym winie*

Ashira

Member
Gru 11, 2008
1,762
0
0
Nie widziałam tu takiego przepisu więc dorzucam ;)
Wątróbkę lubię. Ale muszę mieć na nią ochotę. Za to na tą nie muszę, jest pyszna i nie jest wcale sucha!

Składniki:
- 0,5 kg wątróbek drobiowych
- 3-4 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- czerwone wytrawne wino - cięzko powiedzieć, około 2 szklanek
- sól, pieprz, olej do smażenia

Wątróbki umyć, oczyścić pokroić w nie za duże kawałki najlepiej takie "na raz" i zalać winem tak aby pokryło wszystkie kawałki. Odstawić na pól godziny.
W tym czasie obrac czosnek i cebulę, cebulę pokroić w półplastry.
Gdy minie pół godziny, zmiażdżony czosnek podsmażyć na oleju do tego dorzucić osączone wątróbki i posypać obficie pieprzem. Gdy się podsmażą dorzucić cebulę, smazyć chwilę. Zalać wszystko pozostałym winem i dusić aż wino zredukuje się i wytworzy pyszny sos. Pod koniec dosypać natki pietruszki.
Solić na talerzu. Można do ozdoby posypać jeszcze natką. Ja podaję z ziemniakami albo bagietką.
 

Załączniki

  • Zdj_cie0080.jpg
    Zdj_cie0080.jpg
    138.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ashira

Member
Gru 11, 2008
1,762
0
0
ela2225 @ 5 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1397986A wino jest tutaj mocno czuć?
Do tej pory robiłam watróki według Cinki i tamte uwielbiam.
tzn. czuć aromat w sosie zdecydowanie, w wątróbkach też trochę
dla mnie smak jest idealny.
Jeżeli chcesz mniej czuć wino to może mocz wątróbki krócej? tylko co wtedy z sosem...
Generalnie nie smakuje typowo winem, wątróbka ma intensywny smak, do tego czosnek pietruszka. Ale jakby nie patrzeć wina jest tu sporo i jego smaku się nie uniknie.
Danie jadł mój małoletni brat, który na wszystko co alkoholowe patrzy bardzo krzywo a tym się zajadał ;)

na pewno są inne niż te Cinki. U mnie w domu zawsze dusiło się jedynie na cebul i obawiałam się spróbować. A od tamtej pory robię regularnie w zasadzie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

za_młody

Member
Maj 9, 2013
7
0
0
Też lubię wątóbkę i przepis wygląda rewelacyjnie
icon_smile.gif
W takiej postaci jeszcze nie jadłem tego mięska. Myśle, że gdyby położyć jeszcze obok plasterek prażonego jabłka też będzie fajnie
icon_smile.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Na pewno zrobie. Bez smietany!

Chlopcy zapewne nie rusza, ale dla mnie i malzonka na wieczorny seans filmowy tez sie cos dobrego nalezy
icon_wink.gif
 

Ashira

Member
Gru 11, 2008
1,762
0
0
kawazmlekiem @ 4 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1439146Dzisiaj zrobiłam, rzeczywiście dobre.
Bardzo się cieszę Kawo, że Ci smakowało.
Zdjęcie nie jest zdecydowanie apetyczne i niezbyt zachęca, ale zdecydowanie lepiej mi wychodzi wchłanianie zawartości talerza niż jego fotografowanie.

kermidt @ 4 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1439152Na pewno zrobie. Bez smietany!

Chlopcy zapewne nie rusza, ale dla mnie i malzonka na wieczorny seans filmowy tez sie cos dobrego nalezy
icon_wink.gif
Z niecierpliwością zatem będę czekać na werdykt ;)
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Ale nie z niecierpliwoscia
icon_lol.gif
Myslalam, jak sie juz chlodniej bedzie robic
icon_lol.gif

Nic, zobaczymy plany na najblizszy weekend. Przynajmniej dluzszy weekend by sie przydal.
 

Ashira

Member
Gru 11, 2008
1,762
0
0
kermidt @ 4 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1439173Ale nie z niecierpliwoscia
icon_lol.gif
Myslalam, jak sie juz chlodniej bedzie robic
icon_lol.gif

Nic, zobaczymy plany na najblizszy weekend. Przynajmniej dluzszy weekend by sie przydal.
W takim razie będę spokojnie czekać
icon_mrgreen.gif

W sumie może i ja niedługo zrobię, zimno ostatnio u mnie (albo może to tylko mi jest zimno...?). Tylko jak sobie pomyślę o czyszczeniu wątróbek to troszkę mi się odechciewa
gruebel_2.gif
No ale czego się nie robi dla dobrego jedzenia ;)
 

Ashira

Member
Gru 11, 2008
1,762
0
0

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Robiłam z jednej tacki, to chyba 450 gram było, trochę jeszcze zostało.

A jakby wytrawne wino zastąpić słodkim? Mam w domu porto, nie wchodzi mi, może by pasowało?
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Ja bym brala 250-300g.
Tylko nie wiem, bo tak jak przez jakis czas jadlam tylko watrobke, szczegolnie cieleca, tak ostatnio mi nie wchodzi.

Rany! Porto jej nie wchodzi!
A my chyba zrobimy wanienke z malzonkiem, bo oboje juz tesknimy.
W bialym, jak krolik, moze bylaby dobra?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,311
1,606
113
Kawa, porto pod pleśniowy ser (taki z zieloną pleśnią, rokpol albo lazur). Tzn zjadasz kawałek sera i zapijasz porto. Cudo. Ale myślę, że do wątróbki też będzie OK.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Ale zapijac, zapijac. Nie gotowac toc mi sie serce kraje
icon_wink.gif
Zapic i popchnac watrobka
icon_lol.gif
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
No w ramach mojego narzekania na porto, dostałam właśnie przed chwilą od sąsiadki, której kotami się opiekowałam pod jej nieobecność, butelkę tegoż w prezencie.
icon_lol.gif
To teraz przepadło, muszę powtórzyć te wątróbki, tym razem w porto.
fiesgrins.gif