Wędzone udka kurczaka*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
wedzona_kura.JPG

udka lub podudzia z kurczaka - użyłam 8 sztuk, lecz ilość jest naturalnie dowolna
sól peklowa - 1 łyżeczka na 1 litr wody
cukier
woda

włoszczyzna lub przyprawa typu vegeta

Udka zlać zalewą przygotowaną z soli peklowej z zimną wodą i jedną łyżeczką cukru (dobrze wymieszać). Odstawić do lodówki na 12 godzin.

W garnku zagotować wodę z włoszczyzną. Na wrzącą wodę włożyć udka, zmniejszyć ogień i parzyć do miękkości ok. 20 minut (szpikulec swobodnie wchodzi w mięso, temp. mięsa w najgrubszym miejscu min.70 st.C).

Mięso wyjąć, odstawić na ok. godzinę, aby wyschło. (mokre mięso nie wędzi się, lecz dusi)

Udka wędzić ok. 20 min. aż będą złote.

wedz_kura.JPG
 

Załączniki

  • wedzona_kura.JPG
    wedzona_kura.JPG
    124.8 KB · Wyświetleń: 0
  • wedz_kura.JPG
    wedz_kura.JPG
    103.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Działa, działa
icon_smile.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Mi, a co to za wędzarka? Ja myślałam, ze one w piekarniku siedzą?
gruebel_2.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0