- Cze 20, 2010
- 403
- 0
- 0
TAJSKIE CURRY
Ja robie tylko z jarzynami, ale mozna tez i z miesem albo z krewetkami.
Przepis znalazlam kiedys na niemieckiej stronce o Tajlandii, wcale nie kulinarnej. Nie mam pojecia co to za stronka byla
troszke zmodyfikowalam, ale nie duzo. Dodaje tez listki kafir (??? nie wiem jak to po polsku
)
Bardzo mi sie ten przepis podoba, bo w nim zadnej chemii nie ma, wszystko swierze, a nie jakies gotowe pasty curry.
I smakuje lepiej.
Pasta curry:
1 lyzka startego imbiru
2 lyzki startej trawy cytrynowej (albo gotowego musu)
1 lyzeczka skörki pomaranczowej
3 lyzki posiekanej cebuli
2 zabki czosnku posiekanego
1 lyzeczka mielonej kolendry
1 lyzeczka kuminu
chili wg uznania
2 lyzeczki soli
cebule z czosnkiem przysmazyc. Wszystkie skladniki zmiksowac
Curry:
500 ml mleka kokosowego
1 lyzeczka cukru palmowego
troche soku z limetki / cytryny
2-3 trawy cytrynowej
Imbir pokrojony w plasterki
filizanka wody
szczypta cynamonu
jarzyny: tajskie oberzyny, jesli mozna zdobyc, ale nie musza byc, oberzyna, pomidory, papryka, pieczarki, batat....no co sie chce i ma
kolendra albo bazylia swieza
2 lyzki sosu rybnego albo sojowego ( w przepisie był sojowy, ale ja nie daje, raz dalam i w ogöle mi tam nie pasowal )
podsmazyc jarzyny. Wyjac.
Podgrzac mleko kokosowe, dodac: paste curry, wode, trawe cytrynowa w kawalkach, imbir, cukier. Zagotowac.
Dodac jarzyny, dusic 5-10 min.
dosmaczyc sokiem z limetki/cytryny, szczypta cynamonu, dodac swieza kolendre albo bazylie.
Gotowe
zdjecie telefonem, nie za dobre
Ja robie tylko z jarzynami, ale mozna tez i z miesem albo z krewetkami.
Przepis znalazlam kiedys na niemieckiej stronce o Tajlandii, wcale nie kulinarnej. Nie mam pojecia co to za stronka byla
troszke zmodyfikowalam, ale nie duzo. Dodaje tez listki kafir (??? nie wiem jak to po polsku
Bardzo mi sie ten przepis podoba, bo w nim zadnej chemii nie ma, wszystko swierze, a nie jakies gotowe pasty curry.
I smakuje lepiej.
Pasta curry:
1 lyzka startego imbiru
2 lyzki startej trawy cytrynowej (albo gotowego musu)
1 lyzeczka skörki pomaranczowej
3 lyzki posiekanej cebuli
2 zabki czosnku posiekanego
1 lyzeczka mielonej kolendry
1 lyzeczka kuminu
chili wg uznania
2 lyzeczki soli
cebule z czosnkiem przysmazyc. Wszystkie skladniki zmiksowac
Curry:
500 ml mleka kokosowego
1 lyzeczka cukru palmowego
troche soku z limetki / cytryny
2-3 trawy cytrynowej
Imbir pokrojony w plasterki
filizanka wody
szczypta cynamonu
jarzyny: tajskie oberzyny, jesli mozna zdobyc, ale nie musza byc, oberzyna, pomidory, papryka, pieczarki, batat....no co sie chce i ma
kolendra albo bazylia swieza
2 lyzki sosu rybnego albo sojowego ( w przepisie był sojowy, ale ja nie daje, raz dalam i w ogöle mi tam nie pasowal )
podsmazyc jarzyny. Wyjac.
Podgrzac mleko kokosowe, dodac: paste curry, wode, trawe cytrynowa w kawalkach, imbir, cukier. Zagotowac.
Dodac jarzyny, dusic 5-10 min.
dosmaczyc sokiem z limetki/cytryny, szczypta cynamonu, dodac swieza kolendre albo bazylie.
Gotowe
zdjecie telefonem, nie za dobre
Ostatnią edycję dokonał moderator: