Tajskie curry z domowa pasta curry*

kleinschatz

Member
Cze 20, 2010
403
0
0
TAJSKIE CURRY
Ja robie tylko z jarzynami, ale mozna tez i z miesem albo z krewetkami.
Przepis znalazlam kiedys na niemieckiej stronce o Tajlandii, wcale nie kulinarnej. Nie mam pojecia co to za stronka byla
icon_frown.gif

troszke zmodyfikowalam, ale nie duzo. Dodaje tez listki kafir (??? nie wiem jak to po polsku
icon_frown.gif
)
Bardzo mi sie ten przepis podoba, bo w nim zadnej chemii nie ma, wszystko swierze, a nie jakies gotowe pasty curry.
I smakuje lepiej.

Pasta curry:
1 lyzka startego imbiru
2 lyzki startej trawy cytrynowej (albo gotowego musu)
1 lyzeczka skörki pomaranczowej
3 lyzki posiekanej cebuli
2 zabki czosnku posiekanego
1 lyzeczka mielonej kolendry
1 lyzeczka kuminu
chili wg uznania
2 lyzeczki soli

cebule z czosnkiem przysmazyc. Wszystkie skladniki zmiksowac

Curry:

500 ml mleka kokosowego
1 lyzeczka cukru palmowego
troche soku z limetki / cytryny
2-3 trawy cytrynowej
Imbir pokrojony w plasterki
filizanka wody
szczypta cynamonu
jarzyny: tajskie oberzyny, jesli mozna zdobyc, ale nie musza byc, oberzyna, pomidory, papryka, pieczarki, batat....no co sie chce i ma
kolendra albo bazylia swieza
2 lyzki sosu rybnego albo sojowego ( w przepisie był sojowy, ale ja nie daje, raz dalam i w ogöle mi tam nie pasowal )

podsmazyc jarzyny. Wyjac.
Podgrzac mleko kokosowe, dodac: paste curry, wode, trawe cytrynowa w kawalkach, imbir, cukier. Zagotowac.
Dodac jarzyny, dusic 5-10 min.
dosmaczyc sokiem z limetki/cytryny, szczypta cynamonu, dodac swieza kolendre albo bazylie.
Gotowe
lecker.gif


zdjecie telefonem, nie za dobre
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Nie pasuje mi tu ta skórka pomarańczowa, kumin, mielona kolendra i cynamon, no ale są różne pasty curry, może więc i takie połączenie będzie tajskie
icon_wink.gif
I sos sojowy na pewno nie, za to sos rybny powinien być
fiesgrins.gif
A cukier nie trzcinowy ale palmowy
icon_mrgreen.gif

Listki kaffir mogą być jak najbardziej, pełna nazwa to listki limonki kaffir
icon_smile.gif


Mimo, że z telefonu
icon_wink.gif
to apetycznie wygląda
fiesgrins.gif
 

kleinschatz

Member
Cze 20, 2010
403
0
0
dziunia @ 14 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1303121Nie pasuje mi tu ta skórka pomarańczowa, kumin, mielona kolendra i cynamon, no ale są różne pasty curry, może więc i takie połączenie będzie tajskie
icon_wink.gif
I sos sojowy na pewno nie, za to sos rybny powinien być
fiesgrins.gif
A cukier nie trzcinowy ale palmowy
icon_mrgreen.gif

Listki kaffir mogą być jak najbardziej, pełna nazwa to listki limonki kaffir
icon_smile.gif


Mimo, że z telefonu
icon_wink.gif
to apetycznie wygląda
fiesgrins.gif
Owszem sos rybny, taak. No i cukier palmowy mialam na mysli, tak to jest jak ja tlumacze z obcego na polski...
icon_redface.gif

Tez tak myslalam ze ta skörka nie pasuje, i cynamon tez, ale spröbowalam, i jakos w tym polaczeniu wszystko naprawde sie dobrze komponuje, nie czuc, a pasta jest delikatna.
Czy takie polaczenie jest bardziej, czy mniej tajskie to nie wiem, ale smakuje rewelacyjnie.
Autor na tej stronce pisal ze przepis z Tajlandii przywiözl. Kto ich wie, co oni tam daja
icon_mrgreen.gif
moze i cynamon czasami?...
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Możliwe, że dają, dlatego napisałam że są rożne pasty
icon_wink.gif
No i na pewno dobrze smakuje, dawno nie robiłam tajskiego curry, chyba czas najwyższy zrobić jakieś
icon_smile.gif