Truskawkowy torcik jogurtowy

zauberi

Member
Paź 5, 2010
144
0
0
Biszkopt z 3 jajek lub gotowe biszkopty

Krem jogurtowy:

800 g jogurtu naturalnego,
1 szklanka cukru pudru,
200 g masła,
10 łyżeczek żelatyny,
ok. 700 g truskawek,
2 galaretki truskawkowe


Na spód tortownicy (21-23 cm) wykładamy biszkopt. Układamy warstwę truskawek przekrojonych na pół.

Masa jogurtowa: miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysty krem, ciągle ucierając wlewamy powoli jogurt*. Żelatynę namaczamy w pół szklanki zimnej wody. Dodajemy odrobinę wody a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia, lekko studzimy. Wlewamy cienkim strumieniem do masy jogurtowej ciągle mieszając. Lekko stężałą masą zalewamy spód. Do środka wrzucamy truskawki przekrojone na pół. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody. Studzimy. Lekko tężejące wlewamy na wierzch masy jogurtowej. Wstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny.

*W tym momencie masa mi się zwarzyła - w takiej sytuacji polecam sprawdzony sposób. Naczynie z masą ze zwarzonym kremem wstawiam do naczynia z gorącą wodą i podgrzewam na parze cały czas mieszając aż masa stanie się jednolita. Chłodzę.
 

Załączniki

  • truskawkowy_torcik.JPG
    truskawkowy_torcik.JPG
    277.8 KB · Wyświetleń: 0
  • torcik_truskawkowy3.JPG
    torcik_truskawkowy3.JPG
    118.5 KB · Wyświetleń: 0