Marokańskie tagine

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Przepis wzięty z którejś anglojęzycznej wegetariańskiej gazetki, pewnie "Vegetarian Times". Danie raczej zimowe, ale pogoda nie rozpieszcza.

P1140804.JPG



Potrzebne będą:

średnia cebula pokrojona w kostkę
3-4 ząbki czosnku -zmiażdżone
puszka ciecierzycy
puszka krojonych pomidorów
dwie marchewki pokrojone w cienkie talarki
hojna garść rodzynków
łyżeczka miodu
płaska łyżeczka kurkumy
płaska łyżeczka cynamonu
łyżeczka rozgniecionego kuminu
sól, pieprz i szczypta cayenne
pietruszka do posypania
chlust oleju do smażenia cebuli

Przygotowanie proste jak budowa cepa - cebulę usmażyć na oleju, kiedy się zeszkli wrzucić czosnek i chwilę wymieszać, dodać marchewkę. Chwilę smażyć mieszając. Potem wrzucić do gara ciecierzycę z zalewą, pomidory i całą resztę. Dusić na wolnym ogniu. Ja nie dałam się marchwi rozgotować, tylko była taka al dente. Wyszło pyszne i syte.



 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,312
1,607
113
Robię coś podobnego, tylko bez pomidorów i rodzynek, za to z ziemniakami.