- Wrz 13, 2004
- 4,165
- 0
- 0
4 sztuki pojedynczych piersi z kurczaka.
4 marchewki pokrojone w słupki
1 pietruszka pokrojona w słupki
1 cebula pokrojona w półplasterki, zalana litrem wrzątku i pozostawiona na 1 godz
pół słoika pędów bambusa
1/2puszki drobno pokrojonego ananasa + zalewa
sól, pieprz, cukier
jasny sos sojowy z Tao Tao
sos Satay z Tao Tao
kurkuma
sok z jednej cytryny
olej sezamowy
Piersi kroimy w paski, dodajemy olej sezamowy, sól, pieprz, sos sojowy, sok z cytryny. Zostawiamy na 1 dobę.
Rozgrzewamy patelnie teflonową. Wsypujemy odsaczone mięso, zalewę zachowujemy. Chwile obsmażamy, dodajemy cebulę, i resztę warzyw i ananasa, także pędy bambusa. Dosypujemy kurkumy tak aby nabrało pięknego koloru. Dolewamy marynatę i zalewe z ananasa. Doprawiamy do smaku i dodajemy sos Satay.
Dusimy 15 minut pod przykryciem tak aby warzywa były półtwarde.
Podjemy z ryżem
4 marchewki pokrojone w słupki
1 pietruszka pokrojona w słupki
1 cebula pokrojona w półplasterki, zalana litrem wrzątku i pozostawiona na 1 godz
pół słoika pędów bambusa
1/2puszki drobno pokrojonego ananasa + zalewa
sól, pieprz, cukier
jasny sos sojowy z Tao Tao
sos Satay z Tao Tao
kurkuma
sok z jednej cytryny
olej sezamowy
Piersi kroimy w paski, dodajemy olej sezamowy, sól, pieprz, sos sojowy, sok z cytryny. Zostawiamy na 1 dobę.
Rozgrzewamy patelnie teflonową. Wsypujemy odsaczone mięso, zalewę zachowujemy. Chwile obsmażamy, dodajemy cebulę, i resztę warzyw i ananasa, także pędy bambusa. Dosypujemy kurkumy tak aby nabrało pięknego koloru. Dolewamy marynatę i zalewe z ananasa. Doprawiamy do smaku i dodajemy sos Satay.
Dusimy 15 minut pod przykryciem tak aby warzywa były półtwarde.
Podjemy z ryżem