Meze z burakow i jogurtu*

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
buraczki.JPG

Zmieniony nieco przepis z ksiazki "Turkish cooking" Ghillie Basan

4 mlode buraki, ugotowane w osolonej wodzie i obrane ze skorki
3-4 czubate lyzki gestego jogurtu naturalnego (tureckiego lub greckiego)
2 spore zabki czosnku, przecisniete przez praske
2 lyzki drobno posiekanej swiezej miety
1 lyzka octu jablkowego, lub do smaku
sol i pieprz do smaku

Gdy buraki wystygna, zetrzec je na tarce o duzych oczkach. Wymieszac wszystkie skladniki i doprawic do smaku. Podawac na zimno.

SMACZNEGO
 

Załączniki

  • buraczki.JPG
    buraczki.JPG
    279.7 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Tak, podalam akurat do kofte, bo wedlug mnie buraki zawsze swietnie pasuja do mielonego miesa. Zazwyczaj to meze podawane jest razem z kilkoma innymi "sosami" wlasnie albo do maczania pieczywa albo do miesa.
 

faraula

Member
Wrz 16, 2008
180
0
0
i jak smakuje?
Czy ktos kto nie lubi barszczu, skusilby sie? Czy talko dla fanow buraczkow?
Chyba dla siebie zrobie przy okazji grilla ;)
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Ojej, od dawna robię coś takiego, moja Mama robiła . Używamy jako salatke do mięsa albo , po dodaniu większej ilości czosnku, jako rodzaj dipu.
 

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Faraula - barszcz jest kwaskowaty, ten sos skreca raczej w strone slodkiego. Mysle ze jest on raczej dla wielbicieli burakow, bo wyraznie je tam czuc.