Toum (takze toom)*

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
DSC_0017.jpg

Barrdzo czosnkowy
zahnlos.gif

Moj ulubiony! Nie myslalam, ze mozna tak prosto zrobic w domu.
Moze nie tak prosto
icon_lol.gif
Ale jak nie za pierwszym razem to nastepnym sie uda
icon_wink.gif


1/4 szkl zabkow czosnku
1 szkl oleju rzepakowego (u mnie bylo to 80ml rzepakowego, reszta ze slonecznika)
1/8 (2 lyzki) soku z cytryny
1/4-1/2 lyzeczki soli

ewentualnie bialko jajka

Chcialam najpierw zrobic sos jak purysci
icon_mrgreen.gif

Blad moj polegal na tym, ze uzylam mini-malaksera od blendera recznego, a jak juz sie sos zacznie krecic, nie mozna zatrzymywac maszyny
icon_wink.gif

Tak wiec posiekalam czosnek i dodawalam po trochu na przemian raz olej, raz sok z cytryny.
Gdzies w polowie oleju pomyslalam, ze nic z tego nie bedzie
zahnlos.gif


Ciepnelam wiec szybko bialko na dno pojemnika od blendera, na to dodalam reszte soku z cytryny i reszte oleju.
I jak przy 'majonezie ze sloika' wlozylam zyrafe do samego dna. Nawet nie 2 minuty jak sos byl gotowy!
Gesty tak, ze musialam rozrzedzac. Dodalam odrobine mleka sojowego i wode.

Purystka zostane nastepnym razem.
Takie mam wrazenie po tym video http://www.youtube.com/watch?v=ufDD773NQMY...feature=related
icon_wink.gif
icon_lol.gif
 

Załączniki

  • DSC_0017.jpg
    DSC_0017.jpg
    235.3 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
pyszny, gęsty że można nożem kroić, wyszło go bardzo dużo, do obiadowej porcji dodałam jogurt bałkański, dziękuję Kermidt,
czosnku małam nie pełną miseczkę, tą na zdjęciu
 

Załączniki

  • DSC00295.JPG
    DSC00295.JPG
    358.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
u mnie do sałaty, do krokietów dziś, wczoraj z ogórkiem kiszonym i makaronem z szynką w sosie, na kanapki, zamiast majonezu może być
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
a mi sie zwarzyl.. naprawde nie wiem, co za pech mnie ostatnio przesladuje... mimo zwarzenia smak pozostal swietny, wiec na pewno do powtorki!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Kermidt napisała że trzeba krecić non stop.
ja dziś zwarzyłam czekoladę, nie na wadze
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Na wadze byś ewentualnie zważyła... zwarzoną czekoladę
icon_mrgreen.gif


Ker, Ker - co to za te ichnie kartoszki - ponawiam pytanie
smoker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
no takie ichnie frytki
ze straszliwa iloscia czosnku, soli i ichnich przypraw
bosko gryzace w jezyk
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Hmmm czyli najpierw pieczenie a potem smażenie - ciekawe. Z pewnością spróbuję coś takiego zrobić - mocno czosnkowe i aromatyczne, ale na 100% nie mocno słone
icon_mrgreen.gif

Dzięki
daumen.gif