Mielona wołowina smażona z cukinią*

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,643
113
Mielona wołowina smażona z cukinią (mufarakat kousa)

Źródło - May S. Bsisu Kuchnia arabska


Autorka podaje, że to danie w całym tego słowa znaczeniu rodzinne, bo często przygotowywane jest dla domowników, zwłaszcza dzieci, ale nie podaje się go gościom. Pachnie zielem angielskim i cynamonem.
Można je po przygotowaniu zamrozić (na pół roku).
Podaje się je z ryżem z wermiszelem i ogórkami z jogurtem.


Składniki (na 6 porcji):
2 łyżki oleju canola (rzepakowego)
1/2 kg drobno posiekanej cebuli
1/2 kg mielonej wołowiny
1/2 łyżeczki mieszanki siedmiu przypraw
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
szczypta czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1 kg cukinii, pokrojonej w kostkę o boku 2, 5 cm


Najpierw przygotowałam sobie mieszankę siedmiu przypraw, mieszając utłuczone w moździerzu:
ziele angielskie (2 łyżki)
czarny pieprz (2 łyżki)
biały pieprz ( 1 łyżka)
goździki (1 1/2 łyżeczki)
oraz
mielony cynamon (1 1/2 łyżeczki)
utartą gałkę muszkatołową (1 1/2 łyżeczki)
mieloną kolendrę (1 1/2 łyżeczki)

Potem na rozgrzanym oleju poddusiłam w głębokiej patelni cebulę (ok. 5 min.), dodałam mielone mięso i przyprawy i smażyłam cały czas mieszając, aż mięso zbrązowieje. Dodałam cukinię i dusiłam pod przykryciem, aż zmięknie (w oryginale 35 minut, u mnie dużo krócej, bo nie cierpię rozgotowanej cukinii). Od siebie dołożyłam dla zdrowotności garść posiekanej natki pietruszki.
Podałam z ryżem basmati i ogórkami z jogurtem (khijar bi -laban), z dodatkiem czosnku i mięty (a u mnie dodatkowo koperku).

wo_owina_sma_ona_z_cukini_.jpg

wo_owina_sma_ona_z_cukini_1.jpg
 

Załączniki

  • wo_owina_sma_ona_z_cukini_.jpg
    wo_owina_sma_ona_z_cukini_.jpg
    111.2 KB · Wyświetleń: 6
  • wo_owina_sma_ona_z_cukini_1.jpg
    wo_owina_sma_ona_z_cukini_1.jpg
    99.2 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator: