IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Sos pieprzowy do steków, i innych mięs
Mała_Mi
post 20 Aug 2012, 08:20
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Stek wołowy to danie jednocześnie eleganckie, a jednak na tyle łatwe i szybkie w wykonaniu, że może gościć na stole także bez żadnej szczególnej okazji. Z sosem pieprzowym stanowi znakomity duet.

Załączony plik  stek.JPG ( 108.07K ) Suma pobrań: 0


1 łyżka masła
1 łyżka mąki
150 ml mleka
1/2 łyżeczki zielonego pieprzu
sól do smaku
ew. ciemny sos sojowy dla koloru

W małym rondelku roztapiamy łyżkę masła. Dodajemy łyżkę mąki i przez chwilę smażymy, mieszając. Następnie, energicznie mieszająć, dolewamy mleko. Do gotującego się sosu dodajemy świeżo zmielony zielony pieprz i sól do smaku. Sos powinien być wyraźnie pieprzny w smaku. Jeśli chcemy ciemniejszy kolor sosu, można dodać 2-3 krople ciemnego sosu sojowego. Jeśli chcemy rzadszy sos, dodajemy więcej mleka.

Usmażone steki podajemy polane ciepłym sosem (można dodatkowo dla dekoracji posypac je tłuczonym kolorowym pieprzem).
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 26th July 2014 - 12:08