Pączki z ziemniakami

jaga

Member
Lis 8, 2004
282
0
0
1 kg ziemniaków
1 kg mąki pszennej
10 dag drożdży
0,5 kostki margaryny
2 jaja, 1 żółtko
1 szklanka cukru
2x cukier waniliowy

Ziemniaki ugotowac w mundurkach. Ciepłe obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do ciepłych margarynę. Gdy przestygną dodać drożdże(ja je mieszam wcześniej z odrobiną cukru żeby się rozpuściły), cukier, jaja, mąkę. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Smażyć pączki.
Wogóle nie czuć w smaku że są dodane ziemniaki.
Smacznego
 

jaga

Member
Lis 8, 2004
282
0
0
Pączki wyszły naprawdę dobre, wcale niewyczuwalne ziemniaki, właśnie je konsumuję :mrgreen: szkoda że nie mam jak wstawić zdjęcia dla wzrokowców
 

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
przepis jest podobny do tradycyjnego przepisu włoskiego na le zeppole. Są smaczne, ale trzeba uważać na gęstość ciasta, bo czasami ,,ciągną,, dużo tłuszczu