- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
Spotkałam się z kilkoma wersjami tej potrawy, tutaj podaję za Makłowiczem
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej tortowej
250 ml kwaśnej śmietany
100 g masła
30 g świeżych drożdży
1 jajko
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
Farsz:
1 szklanka kaszy gryczanej
1 szklanka mleka
500 g ziemniaków (typ kulinarny C)
400 g białego sera (twarogu)
1 łyżka masła
2 jajka
świeżo mielony czarny pieprz
sól
Sposób przyrządzania:
1 Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną. Dokładamy miękkie, pokrojone w kosteczkę masło, solimy. Zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
2 Ziemniaki gotujemy i rozgniatamy na purée bez grudek. Biały ser rozgniatamy. Kasze w makutrze zalewamy wrzącym mlekiem, gdy wsiąknie, dodajemy ziemniaki, biały ser i ucieramy kopystką.
3 Dodajemy roztopione masło, jajka, sól i pieprz do smaku, wyrabiamy.
4 Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Nakładamy farsz. Całość zwijamy w roladę, smarujemy po wierzchu rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200°C na 50 minut.
5 Piróg podajemy na ciepło lub zimno pokrojony w grube plastry, z kwaśnym mlekiem lub kefirem.
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej tortowej
250 ml kwaśnej śmietany
100 g masła
30 g świeżych drożdży
1 jajko
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
Farsz:
1 szklanka kaszy gryczanej
1 szklanka mleka
500 g ziemniaków (typ kulinarny C)
400 g białego sera (twarogu)
1 łyżka masła
2 jajka
świeżo mielony czarny pieprz
sól
Sposób przyrządzania:
1 Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną. Dokładamy miękkie, pokrojone w kosteczkę masło, solimy. Zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
2 Ziemniaki gotujemy i rozgniatamy na purée bez grudek. Biały ser rozgniatamy. Kasze w makutrze zalewamy wrzącym mlekiem, gdy wsiąknie, dodajemy ziemniaki, biały ser i ucieramy kopystką.
3 Dodajemy roztopione masło, jajka, sól i pieprz do smaku, wyrabiamy.
4 Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Nakładamy farsz. Całość zwijamy w roladę, smarujemy po wierzchu rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200°C na 50 minut.
5 Piróg podajemy na ciepło lub zimno pokrojony w grube plastry, z kwaśnym mlekiem lub kefirem.