Golonka po staropolsku*

Acard

Member
Paź 3, 2004
20
0
0
Golonka po staropolsku

1200 g golonki,
8 dag tłuszczu,
15 dag cebuli,
15 dag marchwi,
20 dag pietruszki,
20 dag selera,
5 dag ketchupu sól,
pieprz, czosnek

Golonkę oczyścić, opalić, opłukać, pokroić na porcje, umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w lodówce na 24 godz. Następnie obrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu zlać tłuszcz, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić w paseczki, podsmażyć na pozostałym tłuszczu, dodać do golonki pod koniec duszenia razem z przyprawami. Na kilka minut przed końcem gotowania dodać ketchup. Miękką golonkę wyłożyć na półmisek, obłożyć doprawionymi warzywami. Podawać z ziemniakami.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: