Pulled Pork Sandwich*

poserbaby

Member
Paź 21, 2011
11,435
0
0
Danie z tych banalnych, ale niebanalnie pysznych
icon_wink.gif
Miałam kiedyś okazję spróbować takich kanapek w wykonaniu amerykańskim, z najlepszym sosem na świecie (niestety dostępnym jedynie za wielką wodą) i rzuciły mnie one na kolana. Rozpływające się w ustach, soczyste kawałki mięsa w gęstym, treściwym sosie, lekko słodkim, lekko podpalanym, podane na ciepło, w chrupiącej bułce. Palce lizać. Niestety domowym sposobem i bez najlepszego sosu na świecie, musiałam trochę poeksperymentować, żeby uzyskać optymalny smak. Przepis wpisuję, bo może ktoś będzie miał ochotę wypróbować - gorąco polecam. U mnie kanapki momentalnie sie przyjęły i są wielkim hitem. Zdjęć niestety nie posiadam, bo kanapki znikają za szybko. Może następnym razem mi sie uda, a tymczasem poglądowo odsyłam do google: https://www.google.pl/search?q=pulled+pork+...440&bih=775

http://poserbaby.com/pl/przepisy/190/pulled-pork-sandwich


500 g wieprzowiny (łopatka, karkówka)
1 szkl piwa pszenicznego albo coca-coli/pepsi
1/2 szkl sosu HP classic
1/2 szkl sosu BBQ (np. HP)
2 łyżki sosu worcestershire
2 - 3 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
1 - 2 łyżeczki soli

2 - 3 krótkie bagietki lub bułki do hamburgerów


Piekarnik rozgrzać do 180oC.

Wieprzowinę natrzeć solą, naciąć z wierzchu w kostkę, włożyć do garnka żeliwnego lub innego naczynia żaroodpornego. Zalać piwem albo colą, dodać sos worcester i 3/4 zmieszanych sosów HP/BBQ.

Włożyć do pieca, skręcić temparaturę do 150oC. Piec ok. 4 godzin pod przykryciem, aż mięso będzie się rozpadać po wkłuciu w nie widelca. Pod koniec pieczenia część sosu można odparować.

Wyjąć z pieca, odlać cały sos. Mięso podziubać widelcem na małe kawałki, wymieszać z odpowiednią ilością sosu od pieczenia i z pozostałą mieszanką sosów HP/BBQ, dodać cukru (jeśli mięso było pieczone w coli, to może być dość słodkie) i dosolić do smaku, jeśli trzeba.

Bułki opiec lekko, przeciąć na połowy, nakładać mięso, przykładać drugą połową. Podawać od razu. Pozostały sos można zamrozić do ponownego użycia lub podać razem z kanapkami - niektórzy lubia moczyć w takim sosie kanapkę. Przed podaniem można dosłodzić dla optymalnego smaku.

Edit: zdjęcia dodane
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • pulled_pork_sandwich.jpg
    pulled_pork_sandwich.jpg
    82.1 KB · Wyświetleń: 0
  • pulled_pork_sandwich_2.jpg
    pulled_pork_sandwich_2.jpg
    72.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0

puella

Member
Mar 2, 2007
780
0
0
Poser a jak sie nazywa ten najlepsiejszy sos na swiecie?
 

puella

Member
Mar 2, 2007
780
0
0
Dzieki za info.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,614
2,891
113
Hewlett-Packard? Na świeżych podzespołach.
fiesgrins.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Hej! Zazdroszcze towarzystwa
icon_wink.gif


Sos HP QUOTE Skład: ocet słodowy, pomidory,melasa, ocet spirytusowy, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, sól, modyfikowana skrobia kukurydziana, mąka żytnia, ekstrakt z tamaryndy, przyprawy, ekstrakt z cebuli
Moze smakuje Wam tak, bo ma w skladzie melase? Tamaryndy (worcestershire) nie lubie.

Sos bbq nie jest 'podpalany' w smaku. To normalny sos z octu, koncentratu, cukru, suszonej cebuli i czosnku do miesa do grilowania.
Oryginalny sos jest do wolowiny, chicken and ribs do kurczaka i zeberek jest bardziej slodki, ale... sa do... niczego same.
Do gotowania robie swoj szybki sos bbq, dobrze jest poza takim sosem ciepnac swoich przypraw (ziola czosnek).
Ale tez dobrze jest czasem kupic sos z wyzszej polki. Ogromna roznica w smaku. Nasz ulubiony jest "tequila smokin' habanero". Przypalany jak sama nazwa wskazuje.
Nie tak dawno wzielam 'chicken & rib' z piwem i klonowy chipotle. Tego to dopiero jestem ciekawa! Widzialam tez chilli i limonki. Choc moze sie okazac, ze "nasz" wedzony najlepszy.

Baby, z piwem robilas? Czy kola?

Ja probuje dopasowac proporcje do karkowki na sposob koreanski. Z brazowym cukrem.
Pierwsza wyszla mi genialna, powtorka juz nie byla taka dobra choc dziecko najmniejsze skacze jak widzi to mieso.
Ze ja mam pomysly kombinowac bez przepisu i nie zapisywac ile czego wzielam
dump.gif


Z moich uwag: mozna piec w wyzszej temperaturze, tylko raz obrocic w trakcie pieczenia zeby gora sie nie przypalila.
Mam wrazenie, ze garnek ceramiczny (gliniany) lepszy nawet od zeliwnego.
Ale bede musiala koniecznie sprobowac w wolnowarze! Zeby nie grzac w upaly calej chalupy.

Jako ciekawostka dodam: sosy bbq sa niezwykle popularne w Ameryce Polnocnej.
Maja festiwale grilowania (ciekawe, czy mialabym zdjecie) na ktorych serwuja kurczaki, zeberka i ta rozdziabana
icon_wink.gif
wieprzowine, a same receptury sosow sa trzymane przez wielu kucharzy w tajemnicy. Co roku wybierany jest w drodze konkursu najlepszy sos.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Pożarłam, co miałam nie pożreć. Z mlaskaniem pożarłam.

Te sosy zaciekawiły mnie bardzo, rzeczywiście dają bardzo interesujący smak mięsu.
 

poserbaby

Member
Paź 21, 2011
11,435
0
0
Ker, robię i tak, i tak. Z colą chyba bardziej mi smakuje.

U nas niestety nie ma takiej rozmaitości sosów ogólnodostępnych. Nie wiem jak sosy innych firm, ale HP bbq jest właśnie podpalany w smaku, jest na butelce napisane "rich and smokey" i "classic woodsmoke flavour"
icon_wink.gif
Podejrzewam, że tu w Europie utarł się taki schemat, że klasyczny sos bbq musi być wędzony, co wcale nie musi się przekładać na to jak w rzeczywistości jest tam u Was, gdzie jest przede wszystkim większa różnorodność.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Poserbaby, nie jestem amatorką takich dań, ale patrząc na zdjęcia zdecydowanie wolę Twoją kanapkę od tych wygooglanych. Twoja jest apetyczna a tamte jakby były napchane robalami z błotem... Takie wędkarskie bardzo
gruebel_2.gif