Łężnie bieszczadzkie*

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Łężnie bieszczadzkie

Przepis pochodzi z książki H.Szymanderskiej "Kuchnia polska - potrawy regionalne" .

_.b..jpg


*1,5 kg ziemniaków
*750 g kapusty kiszonej
*1 cebula
*1 jajko
*sól , pieprz
*50 g smalcu
*tłuszcz do smażenia

Ziemniaki obieramy,gotujemy na sypko i tłuczemy,lub przepuszczamy przez maszynkę razem z przesmażoną na tłuszczu cebulą.Dodajemy jajko i wyrabiamy łyżką.
Oddzielnie gotujemy w małej ilości wody kapustę,gdy jest ugotowana wyciskamy i wrzucamy na tłuszcz,na którym smażyła się cebula.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Z masy ziemniaczanej gorącej,lub ciepłej formujemy w dłoniach placuszki,układamy na nich farsz i formujemy kotlety.
Smażymy na gorącym tłuszczu.

Podajemy z sosem grzybowym,surówkami.




 

Załączniki

  • _.b..jpg
    _.b..jpg
    42.7 KB · Wyświetleń: 7

poserbaby

Member
Paź 21, 2011
11,435
0
0
Oooo, Janko, alez Ty kusisz
lecker.gif
Wyglądają i brzmią superpysznie, koniecznie musze kiedyś wypróbować.
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Margot @ 25 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1394163Janka , a ten smalec to można zamienić na inny tłuszcz co?
Dzisiaj używałam masła klarowanego i też było dobre.
Często smażyłam na oleju.Wpisałam smalec,bo tak jest w przepisie,ale myślę że każdy inny tłuszcz będzie dobry.

W książce jest podane jajko,ale potem w opisie nie ma o nim ani słowa,więc jajko dałam do ziemniaków.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Janko, oblednie wygladaja, wyobrazam sobie ich smak, zapisuje do zrobienia natychmiastowego!