- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Łężnie bieszczadzkie
Przepis pochodzi z książki H.Szymanderskiej "Kuchnia polska - potrawy regionalne" .
*1,5 kg ziemniaków
*750 g kapusty kiszonej
*1 cebula
*1 jajko
*sól , pieprz
*50 g smalcu
*tłuszcz do smażenia
Ziemniaki obieramy,gotujemy na sypko i tłuczemy,lub przepuszczamy przez maszynkę razem z przesmażoną na tłuszczu cebulą.Dodajemy jajko i wyrabiamy łyżką.
Oddzielnie gotujemy w małej ilości wody kapustę,gdy jest ugotowana wyciskamy i wrzucamy na tłuszcz,na którym smażyła się cebula.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Z masy ziemniaczanej gorącej,lub ciepłej formujemy w dłoniach placuszki,układamy na nich farsz i formujemy kotlety.
Smażymy na gorącym tłuszczu.
Podajemy z sosem grzybowym,surówkami.
Przepis pochodzi z książki H.Szymanderskiej "Kuchnia polska - potrawy regionalne" .
*1,5 kg ziemniaków
*750 g kapusty kiszonej
*1 cebula
*1 jajko
*sól , pieprz
*50 g smalcu
*tłuszcz do smażenia
Ziemniaki obieramy,gotujemy na sypko i tłuczemy,lub przepuszczamy przez maszynkę razem z przesmażoną na tłuszczu cebulą.Dodajemy jajko i wyrabiamy łyżką.
Oddzielnie gotujemy w małej ilości wody kapustę,gdy jest ugotowana wyciskamy i wrzucamy na tłuszcz,na którym smażyła się cebula.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Z masy ziemniaczanej gorącej,lub ciepłej formujemy w dłoniach placuszki,układamy na nich farsz i formujemy kotlety.
Smażymy na gorącym tłuszczu.
Podajemy z sosem grzybowym,surówkami.