Pomidorowe thokku z jajkami*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
To aromatyczne thokku może być podane jako ciepła kolacja, śniadanie bądź - z dodatkiem ryżu- jako danie obiadowe. Przepis wg Jayashree.

DSC_0012.JPG

2 jajka ugotowane na twardo
1 cebula
1 -2 duże pomidory
1 posiekany ząbek czosnku
0,5 cm posiekanego korzenia imbiru
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka kuminu w ziarnach
Chili, sól i pieprz do smaku

Olej do smażenia

150 ml wody

Świeża kolendra lub pietruszka do przybrania


W dużej patelni lub woku rozgrzać olej. Dodać kumin i posiekaną w grube pióra cebulę, sól, czosnek, imbir. Samażyć całość chwilę, mieszając. Dodać drobno posiekane pomidory. Smażyć około 5 minut, aż pomidory zmiękną. Doprawić do smaku chilli, dodać kolendrę, chwilę smażyć, mieszając. Następnie dodać 150 ml wody, przykryć patelnię i dusić pod przykryciem ok. 10 minut.

W międzyczasie ugotować na twardo jajka.

Przekroić ugotowane i obrane jajka na pół i dodać do soau na patelni, doprawić do smaku pieprzem, dodać świeżą kolendrę.

Podawać na ciepło z chlebem typu naan czy pita lub ryżem.
 

Załączniki

  • DSC_0012.JPG
    DSC_0012.JPG
    109.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: