Bigos "prawie" staropolski*

Jotka

Member
Wrz 13, 2004
357
0
0
Gdyby nie ten dodatek pomidorów, to byłby to w pełni staropolski przepis na bigos! <!--emoid:mrgreen:--><!--endemo-->

1 kg kapusty kiszonej
0,5 kg kapusty zwykłej białej
1 kg wołowiny na pieczeń
30 dag mięsa wieprzowego od szynki
30 dag boczku wędzonego raczej chudego
30 dag kiełbasy cienkiej dobrego gatunku
10 dag słoniny
3 dag grzybów suszonych
10 dag śliwek suszonych
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
2 cebule
1 malutka puszka koncentratu pomidorowego (70 g)
sól, pieprz, mielona ostra papryka
majeranek
szczypta cukru
2 łyżki mąki
2 łyżki masła

Marynata do mięsa:
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
4 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka czarnego pieprzu
1 mały listek laurowy
na czubek łyżeczki imbiru
4 ziarenka jałowca
1 posiekana drobno cebula
2 ząbki czosnku

sposób przygotowania

Pierwszy dzień:
30 dag mięsa wołowego pokroić w kostkę.
Zagotować wszystkie składniki marynaty, gorącą marynatą zalać pokrojone mięso. Po ostygnięciu włożyć do lodówki na 24 godziny.

Drugi dzień:
Mięso wraz z marynatą, przełożyć do rondla, przykryć pokrywką i dusić do miękkości (ok. 1 godziny).
Stopić na drobne skwarki słoninę. Podzielić na 2 części i przełożyć do 2 rondlów.
Pokroić w kostkę pozostałe mięso wołowe (70 dag), lekko posolić, wrzucić do pierwszego rondla ze słoniną. Krótko obsmażyć ze wszystkich stron na dużym ogniu, podlać niedużą ilością wody, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić do miękkości (ok. 2 godzin). W miarę potrzeby uzupełniać wodę.
Pokroić w kostkę wieprzowinę, podobnie jak wołowinę lekko posolić, wrzucić do drugiego rondla ze słoniną. Krótko obsmażyć ze wszystkich stron na dużym ogniu, podlać niedużą ilością wody, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić do miękkości (ok. 1 godziny). W miarę potrzeby uzupełniać wodę.

Wypłukać grzyby, zalać niezbyt dużą ilością ciepłej wody, gotować do miękkości (ok. 20-30 minut). Odcedzić, nie wylewać wywaru (!), grzyby pokroić w paski.
W czasie kiedy mięso się dusi, przygotować kapustę.
Białą zwykłą kapustę poszatkować, zalać niewielką ilością gorącej wody, lekko osolić, gotować do miękkości, ok. 30 minut.
Kiszoną kapustę lekko odcisnąć, ewentualnie posiekać (ale niezbyt drobno), również zalać niewielką ilością gorącej wody, gotować do miękkości, ok. 30 minut.
Śliwki pokroić w paski; jeżeli są bardzo wysuszone, to najpierw trzeba je namoczyć w gorącej wodzie.
Teraz nadszedł czas łączenia.
Do dużego, szerokiego rondla przełożyć obie kapusty, odciskając wodę. Wymieszać.
Dodać mięso ze wszystkich trzech rondli, razem z wytworzonymi sosami, dodać śliwki oraz grzyby i wywar z grzybów.
Całość dokładnie wymieszać, przyprawić lekko solą, pieprzem, papryką, majerankiem, szczyptą cukru. Nie trzeba śpieszyć się z doprawianiem, smaki muszą się poprzegryzać. Dolać ok. pół szklanki czerwonego wina. Dusić na małym ogniu ok. pół godziny.
I w tym dniu to już koniec. Bigos ma spokojnie wystygnąć pod przykryciem. Kiedy będzie już zimny przełożyć do lodówki.

Trzeci dzień:
Bigos podgrzać i dusić na małym ogniu.
Boczek pokroić w kostkę i smażyć na patelni; nie potrzeba dodatkowego tłuszczu, bo ten wytopi się po chwili z boczku.
Obraną ze skórki kiełbasę pokroić w kostkę, dorzucić do boczku, przesmażyć razem do zrumienienia. Łyżką cedzakową przełożyć boczek i kiełbasę do bigosu, zostawiając tłuszcz.
Cebule obrać i posiekać w kostkę. Wrzucić na wytopiony z boczku tłuszcz, zeszklić, po czym razem z tłuszczem przełożyć do bigosu. Dołożyć koncentrat pomidorowy.
Dokładnie wymieszać. Pozostawić pod przykryciem do wystygnięcia, po czym znów przełożyć do lodówki.

Czwarty dzień:
Bigos podgrzać.
Stopić na patelni 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki, zrobić rumianą zasmażkę, przełożyć do bigosu, dokładnie wymieszać i podgrzewać ok. 20 minut.
Sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić. Niech wystygnie.
I wreszcie bigos jest gotowy.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
wielokrotnie robilam ten bigos ale nigdy jakos nie wpisalam opini. Mieso juz zalane marynata, juz nie moge sie doczekac czwartego dnia
icon_smile.gif