Jajka zapiekane*

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Jajka zapiekane

Jajko_zapiekane.JPG

4 jajka + 1 jajko
2 łyżki mąki
2 łyżki bułki tartej
150g klarowanego masła.
100 ml białego octu
sól
starta skórka z cytryny

1. Do gorącej wody z dodatkiem octu delikatnie wrzucamy jajka (niestety każde jajo osobno) i delikatnie gotujemy, aż białko będzie ścięte . Wyjmujemy i chłodzimy w zimnej wodzie.
2. Ochłodzone jajka panierujemy w mące, rozbełtanyn jajku wymieszanym z solą i startą skórką z cytryny i bułce tartej.
3 Smażymy na tłuszczu tak by panierka nabrała złocistego koloru.

PS1. Jajko wrzucamy do kręcącej się wody. Mamy w ten sposób natychmiast uformowane w kulkę jajko.
Ps2 . Jajko można podawać z boczkiem , albo z dipem : 150 g creme fraiche, łyżeczka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki musztardy, po łyżeczce koperku, pietruszki i mięty, odrobiny chili w proszku i soli i cukru. Ozdobione sałatą.
Ps3. Przepis pochodzi z programu kulinarnego: Meine bayerische Kochschule
 

Załączniki

  • Jajko_zapiekane.JPG
    Jajko_zapiekane.JPG
    257.4 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator: