IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Czkmeruli*, kuchnia gruzińska
Elka
post 8 Nov 2013, 18:42
Post #1


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.548
Dołączył: 27-January 06
Skąd: Wilno
Użytkownik nr: 1.293



Kurczak "Czkmeruli"



6-8 udek kurczaka
2 lyzki masla klarowanego
400 ml smietany 12 proc. (Smietana ma byc slodka, naprzyklad do kawy)
10-12 zabkow czosnku
po 1 peczku kopru, pietruszki, kolendry
sol, pieprz

Kurczaka posolic, usmazyc do gotowosci na grubej patelni na masle. Czosnek starkowac, zielenine pokroic. Kurczaka czasowo odlozyc, do patelni wlac smietane, wlozyc czosnek, polowe zieleniny i pogotowac na malym ogniu 3-5 minut. Wlozyc kurczaka, chwile poddusic, wsypac pozostala zielenine, posypac swiezo zmielonym pieprzem i ... smacznego icon_smile.gif

przepis z forum ren-tv.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
samanta
post 8 Nov 2013, 18:49
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.183
Dołączył: 19-August 07
Skąd: środek Polski
Użytkownik nr: 5.092



Usmażyć?! odpada! A ciekawe, co wyjdzie , jak je ugotuję na parze? No takie dobre, jak smażone, to one nie będą, ale za to będę je mogła zjeść gruebel_2.gif
A myślałam,że one są tak upieczone w tym sosie...
Jakoś je zrobię, nie tak to inaczej!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Elka
post 8 Nov 2013, 19:05
Post #3


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.548
Dołączył: 27-January 06
Skąd: Wilno
Użytkownik nr: 1.293



Oczywiscie, ze cos sie uda icon_smile.gif smietane odparuj, by byla gesta i bedzie dobrze icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
samanta
post 8 Nov 2013, 19:15
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.183
Dołączył: 19-August 07
Skąd: środek Polski
Użytkownik nr: 5.092



CYTAT(Elka @ 8 Nov 2013, 19:05 ) *
Oczywiscie, ze cos sie uda icon_smile.gif smietane odparuj, by byla gesta i bedzie dobrze icon_smile.gif

Tak zrobię. A mam nawet udka w zamrażarce wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 8 Nov 2013, 20:27
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Elko, wiem-głupio pytam - ale czy taki kurczak z kością ma się szansę dobrze usmażyć? Nie trzeba go podpiekać? Nie spali się, zanim się usmaży? Masło szybko się pali, chyba, że klarowane? gruebel_2.gif
Przepis mnie od pierwszego spojrzenia oczarował, chętnie zrobię, tylko pytam, bo nie chcę czegoś źle zrobić. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
samanta
post 8 Nov 2013, 20:36
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.183
Dołączył: 19-August 07
Skąd: środek Polski
Użytkownik nr: 5.092



CYTAT(Elka @ 8 Nov 2013, 18:42 ) *
Kurczak "Czkmeruli"

6-8 udek kurczaka
2 lyzki masla klarowanego
400 ml smietany 12 proc.
10-12 zabkow czosnku
po 1 peczku kopru, pietruszki, kolendry
sol, pieprz

Kurczaka posolic, usmazyc do gotowosci na grubej patelni na masle. Czosnek starkowac, zielenine pokroic. Kurczaka czasowo odlozyc, do patelni wlac smietane, wlozyc czosnek, polowe zieleniny i pogotowac na malym ogniu 3-5 minut. Wlozyc kurczaka, chwile poddusic, wsypac pozostala zielenine, posypac swiezo zmielonym pieprzem i ... smacznego icon_smile.gif

przepis z forum ren-tv.

Elka napisała, że klarowane.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Elka
post 8 Nov 2013, 20:40
Post #7


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.548
Dołączył: 27-January 06
Skąd: Wilno
Użytkownik nr: 1.293



Mala Mi, u mnie nie spalilo sie. Smazylam na grubej patelni, bardzo ladnie zrumienilo sie icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
seniorka
post 8 Nov 2013, 21:48
Post #8


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.443
Dołączył: 13-August 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 10.341



Czy ktoś wie, czym zastąpić kolendrę? Bardzo proszę, pomóżcie. Chyba, że można pominąć.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Elka
post 8 Nov 2013, 21:54
Post #9


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.548
Dołączył: 27-January 06
Skąd: Wilno
Użytkownik nr: 1.293



Seniorko, napewno mozna pominac icon_smile.gif ale pietruszka to mus icon_smile.gif mozna takze dodac estragonu troszeczke, jak podoba sie icon_smile.gif byle nie przedobrzyc
Go to the top of the page
 
+Quote Post
seniorka
post 8 Nov 2013, 22:04
Post #10


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.443
Dołączył: 13-August 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 10.341



Dzięki Elka. Kolendrę pominę, pietruszkę bardzo lubię, a wszystko delikatnie doprawię estragonem. Jeśli jeszcze coś poeksperymentuję, to zawiadomię. Na razie dziękuję i pozdrawiam.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Elka
post 8 Nov 2013, 22:11
Post #11


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.548
Dołączył: 27-January 06
Skąd: Wilno
Użytkownik nr: 1.293



Estragon jest bardzo popularny w kuchni gruzinskiej icon_smile.gif Powodzenia, seniorko icon_smile.gif mam nadzieje, ze spodoba sie. W sumie, jak jest za tlusto, to mozna smietanke rozcienczyc mlekiem.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hazo
post 8 Nov 2013, 22:57
Post #12


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.318
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



Elka, a z czym najlepiej go podać?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Elka
post 8 Nov 2013, 23:10
Post #13


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.548
Dołączył: 27-January 06
Skąd: Wilno
Użytkownik nr: 1.293



Hazo, jadlysmy dzis z swieza ciabata i mixem salat. Podaje sie z pieczywem i warzywami - jak swiezymi, tak i kiszonkami.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AnkaP
post 9 Nov 2013, 07:59
Post #14


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.838
Dołączył: 2-January 08
Skąd: Wielkopolska
Użytkownik nr: 6.990



Dziękuję bardzo za przepis anbetung.gif

Myślę, że dla mnie, poznańskiej pyry, z ziemniakami też może chyba być. Albo z makaronem może?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Elka
post 9 Nov 2013, 10:22
Post #15


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.548
Dołączył: 27-January 06
Skąd: Wilno
Użytkownik nr: 1.293



Napewno. Sos jest gesty, aromatyczny jak najbardziej bedzie pasowac do makaronu albo frytek icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
skanna
post 9 Nov 2013, 13:12
Post #16


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.714
Dołączył: 21-March 06
Użytkownik nr: 1.535



Śmietana jaka? Mam mgliste wrażenie, że u nas 12% to tylko kwaśnie jest, taka ma być?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
seniorka
post 9 Nov 2013, 14:00
Post #17


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.443
Dołączył: 13-August 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 10.341



Zrobiłam. Pominęłam nie lubianą przeze mnie kolendrę i zgodnie z sugestią przyprawiałam estragonem. Dawałam po szczypcie, a ile w sumie - to się pogubiłam. Próbowałam, aż smak mnie zadowolił. Zjadłam z makaronem (miałam domowy, trochę grubszy niż do zupy). Jako jarzynkę zrobiłam sałatkę z pora z ogórkiem konserwowym. Polecam anbetung.gif - doskonały przepis.

Edit: śmietanę kupuję 22 %. Jest gęsta jak majonez i można używać ją w mniejszej ilości. Nie było za tłuste. Ja co prawda ostatnio schudłam (bez żadnej diety), więc mogę sobie pozwolić na prawdziwe przepisy. Pozdrowienia.


PS. Nie lubię piersi kurzych, a jadam sporo drobiu, więc udka kurze mam zawsze w zamrażalniku. Dlatego mogłam je zrobić tak szybko i wcześnie. I nie żałuję.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Elka
post 9 Nov 2013, 14:18
Post #18


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.548
Dołączył: 27-January 06
Skąd: Wilno
Użytkownik nr: 1.293



Skanno, ma byc slodka smietana. Jak nie ma 10-12-13-15 proc, (u nas naprzyklad to oznacza sie jako do kawy) to mozna wziac 30 proc i wiecej i rozcienczyc mlekiem icon_smile.gif

Seniorko, bardzo-bardzo sie ciesze, ze kurczak smakowal icon_smile.gif jak zrozumialam, dalas suszony estragon? Jesli bedziesz miala mozliwosc, sprobuj z swiezym icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
skanna
post 9 Nov 2013, 14:52
Post #19


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.714
Dołączył: 21-March 06
Użytkownik nr: 1.535



Ela, tak myślałam, żeby wziąć słodką 18% właśnie. To lecę na zakupy icon_smile.gif Mam mięso z udek - połowa mojej rodziny jest za leniwa, żeby męczyć się udkami z kością.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 9 Nov 2013, 15:20
Post #20


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Samanta, Elka, dziękuję! Planuję robić w przyszłym tygodniu, jak kupię udka icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21st February 2018 - 10:13