Czkmeruli*

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,801
508
113
Kurczak "Czkmeruli"

a18614722563.jpg


6-8 udek kurczaka
2 lyzki masla klarowanego
400 ml smietany 12 proc. (Smietana ma byc slodka, naprzyklad do kawy)
10-12 zabkow czosnku
po 1 peczku kopru, pietruszki, kolendry
sol, pieprz

Kurczaka posolic, usmazyc do gotowosci na grubej patelni na masle. Czosnek starkowac, zielenine pokroic. Kurczaka czasowo odlozyc, do patelni wlac smietane, wlozyc czosnek, polowe zieleniny i pogotowac na malym ogniu 3-5 minut. Wlozyc kurczaka, chwile poddusic, wsypac pozostala zielenine, posypac swiezo zmielonym pieprzem i ... smacznego
icon_smile.gif


przepis z forum ren-tv.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Usmażyć?! odpada! A ciekawe, co wyjdzie , jak je ugotuję na parze? No takie dobre, jak smażone, to one nie będą, ale za to będę je mogła zjeść
gruebel_2.gif

A myślałam,że one są tak upieczone w tym sosie...
Jakoś je zrobię, nie tak to inaczej!
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Elko, wiem-głupio pytam - ale czy taki kurczak z kością ma się szansę dobrze usmażyć? Nie trzeba go podpiekać? Nie spali się, zanim się usmaży? Masło szybko się pali, chyba, że klarowane?
gruebel_2.gif

Przepis mnie od pierwszego spojrzenia oczarował, chętnie zrobię, tylko pytam, bo nie chcę czegoś źle zrobić.
icon_smile.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Elka @ 8 Nov 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1478889Kurczak "Czkmeruli"

6-8 udek kurczaka
2 lyzki masla klarowanego
400 ml smietany 12 proc.
10-12 zabkow czosnku
po 1 peczku kopru, pietruszki, kolendry
sol, pieprz

Kurczaka posolic, usmazyc do gotowosci na grubej patelni na masle. Czosnek starkowac, zielenine pokroic. Kurczaka czasowo odlozyc, do patelni wlac smietane, wlozyc czosnek, polowe zieleniny i pogotowac na malym ogniu 3-5 minut. Wlozyc kurczaka, chwile poddusic, wsypac pozostala zielenine, posypac swiezo zmielonym pieprzem i ... smacznego
icon_smile.gif


przepis z forum ren-tv.
Elka napisała, że klarowane.
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Czy ktoś wie, czym zastąpić kolendrę? Bardzo proszę, pomóżcie. Chyba, że można pominąć.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,801
508
113
Seniorko, napewno mozna pominac
icon_smile.gif
ale pietruszka to mus
icon_smile.gif
mozna takze dodac estragonu troszeczke, jak podoba sie
icon_smile.gif
byle nie przedobrzyc
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Dzięki Elka. Kolendrę pominę, pietruszkę bardzo lubię, a wszystko delikatnie doprawię estragonem. Jeśli jeszcze coś poeksperymentuję, to zawiadomię. Na razie dziękuję i pozdrawiam.
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,801
508
113
Estragon jest bardzo popularny w kuchni gruzinskiej
icon_smile.gif
Powodzenia, seniorko
icon_smile.gif
mam nadzieje, ze spodoba sie. W sumie, jak jest za tlusto, to mozna smietanke rozcienczyc mlekiem.
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,309
4,474
113
Dziękuję bardzo za przepis
anbetung.gif


Myślę, że dla mnie, poznańskiej pyry, z ziemniakami też może chyba być. Albo z makaronem może?
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Zrobiłam. Pominęłam nie lubianą przeze mnie kolendrę i zgodnie z sugestią przyprawiałam estragonem. Dawałam po szczypcie, a ile w sumie - to się pogubiłam. Próbowałam, aż smak mnie zadowolił. Zjadłam z makaronem (miałam domowy, trochę grubszy niż do zupy). Jako jarzynkę zrobiłam sałatkę z pora z ogórkiem konserwowym. Polecam
anbetung.gif
- doskonały przepis.

Edit: śmietanę kupuję 22 %. Jest gęsta jak majonez i można używać ją w mniejszej ilości. Nie było za tłuste. Ja co prawda ostatnio schudłam (bez żadnej diety), więc mogę sobie pozwolić na prawdziwe przepisy. Pozdrowienia.


PS. Nie lubię piersi kurzych, a jadam sporo drobiu, więc udka kurze mam zawsze w zamrażalniku. Dlatego mogłam je zrobić tak szybko i wcześnie. I nie żałuję.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,801
508
113
Skanno, ma byc slodka smietana. Jak nie ma 10-12-13-15 proc, (u nas naprzyklad to oznacza sie jako do kawy) to mozna wziac 30 proc i wiecej i rozcienczyc mlekiem
icon_smile.gif


Seniorko, bardzo-bardzo sie ciesze, ze kurczak smakowal
icon_smile.gif
jak zrozumialam, dalas suszony estragon? Jesli bedziesz miala mozliwosc, sprobuj z swiezym
icon_smile.gif
 

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,869
207
63
Ela, tak myślałam, żeby wziąć słodką 18% właśnie. To lecę na zakupy
icon_smile.gif
Mam mięso z udek - połowa mojej rodziny jest za leniwa, żeby męczyć się udkami z kością.