Zaklepocze*

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Przepis z książki Grażyny Szelągowskiej 'Kuchnia z rodowodem. Potrawy i produkty tradycyjne województwa kujawsko-pomorskiego.'
Bardzo prosta i szybka zupa, tania, ale dobra. Szczególnie na zimne dni.

Oto przepis z książki, oczywiście zmniejszyłam ilości.
1.5 l wody
0.5 l maślanki
0.5 kg ziemniaków
1 łyżka mąki
10 dag słoniny albo boczku
1 cebula
ziele angielskie
sól
liść laurowy


-obrane i pokrojone ziemniaki ugotować w osolonej wodzie,
- dodać przyprawy i maślankę z roztrzepaną mąką,
- zagotować,
- dodać przesmażoną cebulę i boczek (uprzednio pokrojone drobno).

Zupa jest kwaśnawa dzięki maślance, ale gęsta i smaczna.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Fajna. Sprobuje ukisic mleko migdalowe.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
O, napewno ugotuję!
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Spróbujcie, ciekawa jestem Waszych wrażeń. Dodam tylko, że zupa mi wyszła fajnie zawiesista dzięki temu, ze miałam mączyste ziemniaki.

Ker, mleko migdałowe?
pinggrins.gif
Nawet sobie nie próbuję wyobrazić, jaki to będzie smak.
icon_lol.gif
 

Anka

Member
Mar 28, 2005
18,994
0
0
Jezu jak to sie nazywalo, w Dziemianach na Kaszubach w jednej jadlodajni to jedlismy czesto po drodze, pychota. Zupa chlopka sie nazywala, ale to bylo chyba to.
anbetung.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
No ten... ja mialam nadzieje, ze wlasnie maslanke migdalowa zrobie
icon_lol.gif


Kiedy mi pierszy raz ukislo, ale tak przypadkiem
icon_mrgreen.gif
upieklam maslankowe i wyszlo wyjatkowo dobre.
Moge szczypte bakterii kefirowych wrzucic dla pewnosci, ze pojdzie w pozadanym kierunku
gruebel_2.gif

 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,642
113
Fajna. Ja się kiedyś zakochałam w maślankowej zalewajce, więc i tę muszę koniecznie spróbować.
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
W tej samej książce jest nieco inna wersja zupy na maślance, na przykład z suszonymi śliwkami i jabłkami i cukrem. Albo taka, w której gotuje się ziemniaki, odlewa wodę, boczek i cebulę podsmaża się, wlewa się w smażące maślankę ostrożnie, żeby się nie zwarzyła, a potem zalewa się tym ziemniaki. Podobne zupy znalazłam w spisie potraw regionu wielkopolskiego.

A w 'Kulinarnym atlasie Pomorza' znalazłam jeszcze jedną wariację pochodzącą z Borów Tucholskich, gotuje się, jak przepis, który podałam u góry, z tą różnicą, że maślankę roztrzepuje się z mąką i jajkiem i śmietaną, a zupę na koniec doprawia się pieprzem i majerankiem.

A jeszcze w katalogu potraw borowiackich znalazłam jeszcze inną wersję, taką na bogato, czyli na wywarze z kości i warzyw.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: