- Mar 19, 2005
- 37,849
- 6
- 38
Przepis z książki Grażyny Szelągowskiej 'Kuchnia z rodowodem. Potrawy i produkty tradycyjne województwa kujawsko-pomorskiego.'
Bardzo prosta i szybka zupa, tania, ale dobra. Szczególnie na zimne dni.
Oto przepis z książki, oczywiście zmniejszyłam ilości.
1.5 l wody
0.5 l maślanki
0.5 kg ziemniaków
1 łyżka mąki
10 dag słoniny albo boczku
1 cebula
ziele angielskie
sól
liść laurowy
-obrane i pokrojone ziemniaki ugotować w osolonej wodzie,
- dodać przyprawy i maślankę z roztrzepaną mąką,
- zagotować,
- dodać przesmażoną cebulę i boczek (uprzednio pokrojone drobno).
Zupa jest kwaśnawa dzięki maślance, ale gęsta i smaczna.
Bardzo prosta i szybka zupa, tania, ale dobra. Szczególnie na zimne dni.
Oto przepis z książki, oczywiście zmniejszyłam ilości.
1.5 l wody
0.5 l maślanki
0.5 kg ziemniaków
1 łyżka mąki
10 dag słoniny albo boczku
1 cebula
ziele angielskie
sól
liść laurowy
-obrane i pokrojone ziemniaki ugotować w osolonej wodzie,
- dodać przyprawy i maślankę z roztrzepaną mąką,
- zagotować,
- dodać przesmażoną cebulę i boczek (uprzednio pokrojone drobno).
Zupa jest kwaśnawa dzięki maślance, ale gęsta i smaczna.
Ostatnią edycję dokonał moderator: