Kokilki z szynki szwarcwaldzkiej z kozim serem, buncem i szparagam*i

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Potrzeba:

kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej, westfalskiej lub podobnej (dwa plastry na kokilkę)
dwa jajka
kilka zielonych szparagów (4-5 na kokilkę)
mała gęsta śmietana 18%
trochę białego sera koziego i bundza (to ostatnie opcjonalnie)
sól, pieprz, ulubione przyprawy (ja użyłam czubricy zielonej)

- końcówki szparagów z główkami (około 4-5 cm) obgotować w osolonej wodzie (nie mogą być miękkie),
- jajka i śmietanę wymieszać, wkruszyć ser, doprawić (trzeba uważać z solą, bo szynka jest słona),
- foremki do muffinek wyłożyć plastrami szunki, włożyć po kilka szparagów i zalać masą jajeczną,
- piec do ścięcia masy (około 20-25 minut) w temperaturze 180 stopni.


Do masy można dodawać, co w duszy gra, podobnie ze szparagami, można je zastąpić pomidorami suszonymi, szpinakiem, co kto lubi.

Uwaga z bundzem, bo jest niezwykle wyrazisty i mocno słony, nie każdemu odpowiada jego smak.

kokilka1.jpg

kokilka2.jpg


Źródła nie jestem w stanie podać, lata temu o robieniu kokilek z szynki i zalewaniu ich masą jajeczno-śmietanowo-serową wyczytałam gdzieś i od tego czasu robię to na różne sposoby.
 

Załączniki

  • kokilka1.jpg
    kokilka1.jpg
    62.6 KB · Wyświetleń: 2
  • kokilka2.jpg
    kokilka2.jpg
    66.1 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator: