Makaron z sosem pomidorowo-tuńczykowym

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,312
1,607
113
Na 4 porcje:

oliwa
1 czerwona cebula, drobno posiekana
1-2 świeże czerwone papryczki chilli, oczyszczone z ziaren i drobno posiekane
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
1 pęczek bazylii, listki oberwane, pędy drobno posiekane
2 puszki (po 400 g) pomidorów pelati
2 puszki (po 300 g) tuńczyka w oliwie
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
500 g makaronu (rigatoni lub penne)
skórka i sok z 1-2 cytryn


Na patelni z grubym dnem rozgrzać kilka łyżek oliwy, wrzucić cebulę, chilli, cynamon oraz posiekane pędy bazylii i smażyć na małym lub średnim ogniu przez około 5 minut, aż cebula zmięknie i lekko się przyrumieni. Zwiększyć ogień, dodać pomidory, tuńczyka oraz solidną szczyptę soli. Rozgnieść pomidory łyżką, a następnie doprowadzić sos do wrzenia i dusić na małym ogniu przez ok. 20 minut. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.

W czasie gdy sos się będzie dusił, ugotować makaron al dente. Wrzucić go do sosu pomidorowego, dodać kilka łyżek oliwy, skórkę oraz sok z cytryny (sok dodawać porcjami, żeby nie przesadzić) i starannie wymieszać. Jamie jeszcze pisze o dodaniu tartego parmezanu, ale mi parmezan do ryby jakoś nie pasuje, więc go pomijam.

Podawać natychmiast.



Przepis z książki "Gotuj z Oliverem".