Kalarepki faszerowane po warszawsku*

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
8 kalarepek
20 dag zmielonej wieprzowiny lub kiełbasy
1/2 szkl. suchego ryżu
1/2 pęczka ziel. pietruszki lub koperku
1 łyżka masła
1 łyżka masła
sól, pieprz
kalarepki obrać, wydrążyć. Zagotować 2 l wody, osolić wrzucić ryż, gotować 10 min. osączyć na sicie. Wymieszać z mięsem i przyprawami. Nałożyć do kalarepek Kalarepki wstawić do płaskiego garnka, pomiędzy włożyć wydrążone kawałki kalarepek, podlać wodą do wys. 3/4, przykryć i dusić ok.30 min. Pod koniec dodać masło roztarte z mąką. Gdy sos zgęstnieje są gotowe. Podawać z ryżem na sypko lub ziemniakami posypane zieleniną.