Ziemniaki pieczone z masłem czosnkowym

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
te sa nieco mniej pracochłonne od tych z feta ;)
1 kg ziemniaków
Szklanka bulionu
dużo czosnku (minimum 4 ząbki)
3 - 4 łyżki miękkiego masła
sól
pieprz
origano
ser żółty

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Ziemniak obrać i ponakrywać wzdłuż. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać gorącym bulionem. Przyprawić solą i origano. Wrzucić luzem ząbek czosnku.
Piec 45 minut.
Masło rozetrzeć z 3 ząbkami czosnku (może być więcej) wyciśniętymi przez praskę.

Po 45 minutach każdy ziemniak posmarować masłem czosnkowym. Piec kolejne 20 minut. Pod sam koniec posypać tartym żółtym serem
 

Misha

Member
Lut 26, 2007
348
0
0
Ja znam inną wersję ziemniaczków czosnkowych

Masło (musi być luźne) mieszamy z kilkoma ząbkami czosnku (my na kostkę zużywamy ok pół głowki), wkładamy je do lodówki na ok pół godzyny. W tym czasie ziemniaki obieramy i kroimy na dość małe kawałki (na czworo lub więcej) jak duże lub na pół jak małe.
Na każden ziemniak nakładamy sporo masła czosnkowego i zawijamy w folię aluminiową każdy ziemniaczek z osobna, dość ścisło. I pieczemy ok godziny mniej więcej w połowie czasu przewracam. Po ok. 50 min radzę wypróbować jeden, otworzyć folię czy nie twardy jeszcze lub nie za mocno przypieczony.

Ziemniaczki są tak rewelacyjne, że nie ważne jaka ilość by ich była to i tak znikną.

Ziemniaczki latem robią furrorę na grillu. Ponieważ w tej folii idealnie się do tego nadają. Można je też wcześniej przygotować i potem w odpowiednim momencie upiec na grillu.

Smacznego :D

Pozdrawiam.
icon_smile.gif